Amfilohije: Evropi tragovi smrde nečoveštvom

"Evropa je na Kosovu, bombardovanjem 1999. godine, po ko zna koji put pokazala svoj osvajački nagon, već viđen u krstaškim, austrougarskim i nacifašističkim pohodima. Sve te pohode pravdali su navodnim svetim ciljevima, a tragovi im smrde nečoveštom", rekao je Amfilohije na tribini u Podgorici na temu "Kosovo-zločin bez kazne".

On smatra da je sve što se događalo u vreme Drugog svetskog rata i od 1945. do 90-ih godina bila priprema za bombardovanje 1999. i "ponovno odsecanje Lazareve glave - Kosova, od njegovog tela, odnosno ostatka Srbije".

"Bombardovanje i okupacija Kosova i Metohije, koja i danas traje kao podloga takozvane nezavisnosti, jeste opredeljenje Evrope za nastavak Muratovske tiranije i petovekovnog otomanskog gospodarenja Kosovom", kazao je mitropolit Amfilohije na tribini koju je organizovala Matica srpska u Crnoj Gori.

Prema njegovim rečima, Haški tribunal služi opravdanju zločina i nagrađuje "zločine džihadističko-terorističke OVK i NATO pakta", naveo je mitropolit Amfilohije.

On je izrazio nadu da će se crnogorska vlast urazumiti i da će odustati od ulaska u NATO.

On je bivšem crnogorskom ministru inostranih poslova Milanu Roćenu, koji je izjavio da je se najviše ponosi činom priznanja kosovske nezavisnosti, poručio da ne zaboravi da su "crnogorski vitezovi prolili krv na Kosovu".

"Pitao bih da li zna da u Đakovici i danas postoji grobnica 700 crnogorskih vitezova stradalih u odbrani Kosova. Podsetio bih ga i na 13.000 Crnogoraca koji su ugradili mošti u oslobođenju Kosova i Metohije 1913. godine", naveo je mitropolit Amfilohije.

(Izvor: Tanjug, Blic)

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.