Svađa utiče na dete i dok spava

Mozak deteta osetljiv je na promene u tonalitetu glasa te na njih reaguje emotivno, pokazala je studija Univerziteta Oregon na bebama starosti od šest do 12 meseci. Tako svađe u njihovom okruženju, posebno one roditeljske, postaju uzrok stresa u najranijoj dobi.

Stalna izloženost svađama može usporiti mentalni razvoj deteta, čak i kada ono spava za vreme svađe, otkrili su naučnici koristeći se magnetskom rezonancom za snimanje mozga beba dok spavaju.

Dok su bebe za vreme sna slušale razgovore u normalnom, šaljivom i srećnom tonu, prokrvljenost njihovog mozga kao i pokazatelji moždane aktivnosti bili su uobičajeni, dok je kod ljutih, glasnih i uznemirenih zvukova zabeležena atipična aktivnost mozga.

“To objašnjava zašto su deca iz porodica u kojima postoji mnogo konflikata i svađa u kasnijem detinjstvu osetljivija te manje otporna na stresne situacije”, zaključila je autorka studije, dr. Alis Graham.

Ona savetuje roditeljima da se zarad dobrobiti deteta suzdrže od povišenih i negativnih tonova, čak i ako smatraju da je nemoguće da ih beba čuje jer spava.

(Izvor: B92)

Pogledajte još