BBC: Mart bio najhladniji u poslednjih 100 godina

Prosečna temperatura u prošlom mesecu iznosila je, bar u Britaniji, svega 2,2 Celzijusa, što je više od 3 stepena manje od prosečne martovske temperature u toj zemlji. Prema podacima britanske meteorološke službe, od ovog marta bio je hladniji jedino mart 1962, kada je prosek temperatura bio 1,9 stepeni.

Bi-Bi-Si dodaje da je identični mesečni prosek martovskih temperatura, odnosno 2,2 stepena, iznosio 1947.

Kao posledica tako hladnog vremena, smanjena je i količina sunčanih sati u mesecu u kom bi trebalo da je bar 81 odsto sunčanih dana. Zbog svih tih pokazatelja, britanski meteorolozi su zaključili da je mart 2013. bio hladniji od tri zimska meseca.

Slična merenja zabeležena su i u Austriji. Tamošnji meteorolozi smatraju da je ovogodišnji početak proleća “najneprijatniji u poslednjih 69 godina”, pogotovo u istočnom delu Austrije, gde i danas pada sneg.

U Austriji je poslednji put zabaležen ovako hladan početak proleća samo 1944.godine.

Prema aktuelnim prognozama 7.april biće 17 dan zaredom u kome će biti beležene temperature ispod deset stepeni.

“Iako količine snega nisu velike za Beč je ova hladnoća u ovo doba veoma neobična“, rekao je agenciji APA Aleksander Orlik iz Zavoda za meteorologiju i geodinamiku.

Prema njegovim rečima u Beču od 22.marta nije bilo nijednog dana sa temperaturom preko 10 stepeni, a kako stvari stoje to neće biti slučaj ni do 7.aprila.

(Izvor: B92)

Pogledajte još