Komersant: EU nije neutralna, solidariše se sa Prištinom!

U pregovorima Beograda i Prištine EU formalno drži neutralnu poziciju, ali se u suštini "solidariše s pozicijom Prištine", piše moskovski Komersant.

"Evropski činovnici ne pokušavaju da utiču na Prištinu, ubeđujući je da omekša poziciju, mada bi upravo takav pritisak mogao da da rezultat: Kosovo u potpunosti zavisi od EU, faktički živi na njen račun i teško da bi Priština dozvolila sebi da ignoriše uporne preporuke Brisela", navodi list.

"Ali EU takve preporuke ne daje i preferira ne da pritiska Prištinu, već Beograd", dodaje dnevnik.

"Komersant" piše da je Srbiji ostalo manje od dve nedelje da donese maltene najvažniju odluku u svojoj novijoj istoriji, koja će u svakom slučaju biti bolna. Ukoliko Beograd odbaci sporazum s Prištinom, moraće da se u bližoj budućnosti odrekne integracije u EU, sa svim posledicama po privredu koja jedva diše.

A ako prihvati predložene uslove, srpsko rukovodstvo će skoro neminovno navući na sebe optužbe za "izdaju kosovske braće", mada Beograd nije juče izgubio Kosovo, piše dnevnik.

Podsećajući da iduće sedmice u Moksvu dolazi premijer Srbije Ivica Dačić, "Komersant" navodi da je ta poseta bila odavno usaglašena i da, po svemu sudeći ne bez razloga, Dačić dolazi uoči 16. aprila, kada će EU doneti "pesudu" za Srbiju.

"Zato će kosovska tema neizbežno biti prisutna u razgovorima Dačića sa ruskim rukovodstvom", piše "Komersant".

Dnevnik dodaje da je "zanimljivo" da je uoči pregovora u Briselu predsednik Srbije Tomislav Nikolić neočekivao uvereno izjavio da "konačnog rezultat neće biti". To uverenje se može objasniti samo jednim: Beograd je tačno znao da će mu u Briselu predložiti neprihvatljiv predlog, za koji je odluku bolje doneti kasnije kada se premijer vrati iz Moskve, zaključuje list.

(Izvor: Kurir )

Pogledajte još