Tri osobe promenile pol o trošku države

On je kazao da ova operacija košta dve do tri hiljade evra i da država snosi dve trećine troškova, a trećinu pacijent.

Za ovu intervenciju godišnje se prijavi šest do sedam pacijenata, a pored onih iz Srbije u ovoj zdravstvenoj ustanovi se operišu i pacijenti iz inostranstva, a najviše ih ima iz Amerike.

"Kandidati za promenu pola o trošku države dostavljaju zahtev Republičkom fondu za zdravstveno osiguranja sa svim potrebnim mišljenjima: psihijatra, endokrinologa, hirurga. Mi smo ovih dana imali sastanak na kome smo rešavali molbe, tako da ćemo ove godine o trošku države operisati sedam pacijenata", naglasio je Stanojević.

Govoreći o tome kojih intervencija ima više - promene pola iz muškarca u ženu ili obrnuto, prof. Stanojević je istakao da "priroda greši podjednako" i da je u proseku, u poslednjih dvadesetak godina, broj ovih zahvata izjednačen.

Stanojević je ukazao da se, pored pacijenata iz Srbije, u ovoj ustanovi operiše godišnje i desetak pacijenata iz inostranstva i da ih ima sa svih kontinenata i iz svih zemalja sveta, a najviše iz Amerike.

Na kritike pojedinaca da u zdravstvenoj kasi "nema para za lečenje teško bolesne dece u inostranstvu, a za ove intervencije ima", Stanojević je odgovorio da je ogroman problem biti zarobljen muškarac u telu žene ili zarobljena žena u telu muškarca.

"Ova operacija nije toliko skupa, kao što su skupe operacije zbog kojih pacijenti idu u inostranstvo da se leče. Ova intervencija državu košta hiljadu i po evra u našoj ustanovi. Kada bi se ovi pacijenti slali u inostranstvo na lečenje to bi državu koštalo nekoliko desetina hiljada evra", rekao je Stanojević.


Izvor: Agencije/ Novi Magazin

Pogledajte još