Odobreno 250 miliona evra podsticajnih sredstava

Prema njegovim rečima, na ovaj način otvoreno je 44.000 radnih mesta.

Kuntić je na skupu o obnovljivim izvorima energije, koji je organizovao Centralno - evropski Forum za razvoj (CEDEF), rekao da se oko 60 odsto odabranih projekata odnosi na domaće kompanije, iako se uglavnom smatra da podsticajna sredstva dobijaju inostrani investitori.

Kuntić je, govoreći o kriterijumima za dodelu bespovratnih sredstava, kazao da je za tri grupe opština u Srbiji neophodno da investitor uloži million evra i zaposli minimum 50 radnika, dok za četvrtu grupu nerazvijenih opština, ulaganje može biti i 500. 000 evra.

Podsticaji po novootvorenom radnom mestu, podseća Kuntić, iznose od 4.000 do 10.000 evra.

-Osnovni kriterijumi na osnovu kojih SIEPA vrši ocenjivanje su reference investitora, održivost investicije, učešće novih tehnologija, efekti investicija na ljudske resurse, obim izvoza i efekti investicija na razvoj opštine - rekao je savetnik za strane investicije.

On je objasnio da se 25 odsto sredstava dobija po zaključenju kupoprodajnog ugovora i zakupa zemljšita, 10 odsto po dobijanju gradjevinske dozvole i još 25 odsto po dobijanju upotrebne dozvole, dok poslednja tranša dolazi po ostvarenju pune zaposlenosti.

Kada je reč o stranim ulaganjima, Kuntić je primetio da oko 80 odsto novih investicija dolaze iz već postojećih i kao primer naveo “Gorenje”, koje sada ima tri proizvodna postrojenja u Srbiji.

(Izvor: Blic )

Pogledajte još