Uhapšenim rukovodiocima SIEPA 48 sati pritvora, počelo saslušavanje

Uhapšena je Jasna Matić, bivša ministarka za telekomunkacije u Vladi Mirka Cvetković i nekadašnja direktorka Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije. Zajedno sa njom uhapšen je i doskorašnji direktor SIEPA Božidar Laganin.

Pored njih, privedeni su i Vesna Perić, takođe bivša direktorka SIEPA, kao i Bojan Janković, bivši zamenik direktora SIEPA. Perićeva je bila na čelu Agencije od maja 2007. do juna 2010. godine. Pre nje, na mestu direktora je bila Matićeva, od 2004 do maja 2007. Laganin je Agencijom upravljao od 2010. do novembra 2013. godine.

Oni se terete za zloupotrebu službenog položaja. Sumnja se da su oštetili budžet za 119 miliona dinara, kao i da su drugim licima pribavili protivpravnu imovinsku korist od 91 milion dinara.

Kako stoji u saopštenju MUP-a, osumnjičeni su u vremenskom periodu od 2006. godine do 2013. godine zaključivanjem velikog broja (1339) fiktivnih ugovora o autorskom delu, između zaposlenih u Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza – SIEPA kao fizičkih lica i Agencije, koji se odnose na poslove koji su bili u opisu poslova zaposlenih u Agenciji, omogućili da se suprotno Zakonu o autorskim i srodnim pravima, Zakonu o javnim nabavkama, Zakonu o ministarstvima i Zakonu o budžetskom sistemu, sredstva iz budžeta Republike Srbije iskoriste za isplate navodno izvršenih ugovora o autorskim delima.

Time su na opisani način oštetili budžet Republike Srbije u ukupnom iznosu od 119.609.216,16 dinara, a sebi i drugim fizičkim licima pribavili imovinsku korist u ukupnom iznosu od 91.964.865,00 dinara, dok razlika od 27.644.351,16 dinara predstavlja ukupan iznos obračunatih i plaćenih poreza i doprinosa po tom osnovu.

Osumnjičeni se nalaze u Tužilaštvu za organizovani kriminal i tamo će biti ispitani.

Božidar Laganin je podneo ostavku na mesto direktora u novembru. Kako je tada objasnio, razlog njegove ostavke je pokušaj da skrene “institucionalni mobing koji sprovodi Ministarstvo privrede nad Siepom sa ove institucije na sebe”, a sve kako bi Agencija mogla da nastavi normalno funkcionisanje”.

Jasna Matić je za ministra za telekomunikacije u vladi Mirka Cvetkovića izabrana 7. jula 2008. godine a isti sektor je, u svojstvu državnog sekretra za digitalnu agendu, pri ministarstvu kulture vodila i u rekonstruisanoj vladi, obrazovanoj marta 2011. Prethodno je bila državni sekretar za ekonomske odnose sa inostranstvom u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, kao kadar G17 plus.

Matićeva je rođena 14. januara 1964. u Beogradu, a 2001. magistrirala je poslovnu administraciju na Univerzitetu Vašington u Sent Luisu, SAD. Diplomirala je na Građevinskom fakultetu u Beogradu, a od 2004. do 2007. bila je direktorka Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije - SIEPA.

Od 2003. do 2004. bila je glavna savetnica na Projektu za unapređenje konkurentnosti Srbije, Buz Alen Hamilton, USAID, a od 2000. do 2001. konsultant Svetske banke.

Bila je i specijalni savetnik potpredsednika vlade Miroljuba Labusa.

Izvor: Novosti/ Blic
Foto: Medija centar Beograd

Pogledajte još