Od četvrtka pravo proleće, teperature preko 20 stepeni

Od četvrtka će biti toplije, sa dosta sunčanih intervala, samo ponegde uglavnom u planinskim predelima, mogući su pljuskovi sa grmljavinom. Do kraja meseca nas očekuje lepše vreme, povremeno sa kišom i pljuskovima.

- Toplije vreme sa temperaturom iznad 20 stepeni očekuje nas od četvrtka. Jutarnja temperatura narednih dana u Srbiji kretaće se od jedan do šest stepeni Celzijusa, a u Beogradu oko šest - kaže Nedeljko Todorović, hidrometeorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Mart je u većem delu Evrope bio znatno hladniji od proseka. U južnom delu srednje Evrope, na većem delu Pirinejskog poluostrva, severu Italije mart je bio od 1 do 3 stepana hladniji od proseka. Slična situacija je bila i u našoj zemlji.

Mart 2013. je u Nemačkoj, sa prosečnom temperaturom od 0,2 stepena, jedan od šest najhladnijih od 1881. godine. U Velikoj Britaniji je mart sa srednjom temperaturom od 2,2 stepena bio za 3,3 stepena hladniji od proseka. Bio je to drugi najhladniji mart od 1910. godine.

Velike količine kiše (i dvostruko više od proseka) pale su na Pirinejskom poluostrvu, jugu Francuske, u većem delu Italije, Balkanu, zatim u Mađarskoj, Rumuniji, Sloveniji i Ukrajini.

Klimatsku analizu marta u Evropi je objavila američka Državna uprava za okeane i atmosferu.

(Izvor: Blic)

Pogledajte još