EU poziva Beograd: Uložite poslednje napore za sporazum

Ona je time odgovorila na pitanje novinara da li će biti nove runde dijaloga pošto je srpska vlada odbila iznesene predloge za sporazum s Prištinom i zatražila nastavak dijaloga.

Na pitanje agencije Beta da li je poruka visoke predstavnice EU za "ulaganje poslednjih napora za sporazum" upućena samo Beogradu, ili i Kosovu, Maja Kocijančič je uzvratila da je "poruka upućena srpskoj vladi".

Na redovnoj konfenreciji za novinare u Evropskoj komisiji Kocijančič je pročitala delove sinoćnjeg saopštenja Ketrin Ešton i nije želela da iznosi druge detalje.

U tom saopštenju Ketrin Ešton poziva na "poslednji napor" i navodi da "veruje da su svi elementi o severnom Kosovu na stolu, što zahteva sporazum dveju strana".

Dodaje se da visoka predstavnica EU "žali zbog odluke srpske vlade da odbaci predloge i poziva ih da učine poslednji napor za sporazum, na dobrobit njihovog naroda".

Maja Kocijančič je danas ponovila da se u saopštenju Ketrin Ešton ističe da je budućnost i Srbije i Kosova u EU i izražava "nada da oni neće propustiti priliku da idu napred".

Izvor: Beta

Pogledajte još