Munira Subašić: Onde gde je Milošević počeo, Jeremić je nastavio

Subašićeva je izbačena jer je tokom govora predsednika Srbije Tomislava Nikolića podigla transparent na kome je pisalo "Republika Srpska, genocidna". Ona je skupu prisustvovala u svojstvu posmatrača, na poziv predsednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuka Jeremića i nije imala pravo da se obraća.

Dok je Nikolić govorio, ona je otkrila majicu sa natpisom Srebrenica i pokušala da podigne transparent na kome je pisalo "Republika Srpska, genocidna", ali su joj tada prišli pripadnici obezbeđenja UN i izveli je iz sale.

Subašićeva je posle toga ispraćena iz zgrade UN i nije dozvoljeno da u njoj boravi. Predsednik Srbije tokom ovog incidenta nije prekidao govor.

Ona je izjavila da je Jeremić na današnju tematsku debatu UN o ulozi međunarodnih krivičnih sudova u procesu pomirenja "pozvao samo srpsku stanu i ljude koji ne znaju ko je ko u Bosni".

- Jeremić nije mislio ni na Bošnjake, ni na Hrvate - rekla je ona.

Subašićeva je ocenila da je Jeremić debatu organizovao da bi ljudima predstavio da su Srbi najveće žrtve, jer je većina presuda Haškog tribunala izrečena protiv Srba.

Ona je kazala večeras u Njujorku da je "tužna jer UN nisu ništa naučile iz prošlosti".

- Tužna sam što su UN pre tri meseca dozvolile Vuku Jeremiću da ovde pusti Marš na Drinu, iako su oni koji su ubijali našu decu i silovali naše kćerke 1995. godine pevali tu pesmu - rekla je Subašićeva novinarima.

Ona je dodala da Jeremić nije dozvolio srebreničkim udruženjima da se obrate pet minuta na tom skupu.

- Onde gde je (Slobodan) Milošević počeo, Jeremić je nastavio - rekla je Subašić i podsetila da se masakr u Srebrenici desio u leto 1995. godine kada je taj grad bio proglašen zaštićenom zonom UN.

Predsednica udruženja Majke Srebrenice takođe je izjavila da se u sedištu UN tokom debate o ulozi međunarodnih sudova u procesu pomirenja osećala nemoćno jer nije mogla da izrazi svoj stav.


- Ako se vodi debata o tebi tvojoj pravdi, bez toga da možeš da govoriš u svoje ime. Mislim da sva mišljenja treba da se saslušaju i da svi zajedno treba da odlučimo šta treba da radimo
- rekla je Subašićeva, preneo je Radio Slobodna Evropa.


- Bila sam nemoćna kada sam se borila za svog sina. Bila sam nemoćna kada sam sakupljala kosti svoga sina. I danas sam bila nemoćna. Nisam mogla čak ni da saslušam govor predsednika Srbije. Bila sam izbačena
- navela je ona.

(Izvor: Blic )

Pogledajte još