Koštunica: Vlast konačno čuje narod

Tako je Vojislav Koštunica, predsednik DSS, za "Novosti", prokomentarisao odluku Vlade i kompletnog državnog vrha da se odbaci usmena ponuda Brisela za "sporazum" Beograda i Prištine.

Je li Srbija sada na putu da uspostavi novo nacionalno jedinstvo oko kosovske politike?

"Uslov golog opstanka Srbije jeste da se ponovo uspostavi nacionalno jedinstvo u zaštiti legitimnih interesa srpskog naroda i u zaštiti ustavnog poretka zemlja. Velika je odgovornost na novoj vlasti da ponudi i pronađe način da se izgradi nacionalno jedinstvo. Nacija se ne može sabrati i ujediniti na rušenju Srbije, nego samo na odbrani Ustava i teritorijalnog integriteta zemlje. Svako ko odbije da zajednički radi na očuvanju i dobrobiti Srbije, i ima neki drugi i preči interes, ne može da bude deo nacionalnog jedinstva".

Očekujete li da se u narednim danima, u "produžetku"dijaloga pod okriljem EU, ipak dođe do nekakvog dogovora sa Prištinom?

"Šta je cilj Evropske unije kada je u pitanju Kosovo? Cilj je stvaranje nezavisnog Kosova i normalizacija odnosa između dve države, Srbije i Kosova. S druge strane, prirodni cilj Srbije je da sačuva svoju teritoriju, kao što to rade sve druge države. Naš interes i interes Evropske unije su zato direktno suprotstavljeni. Pošto je EU neuporedivo veća i jača, svaki sporazum sa njom bi značio da je Srbija kapitulirala. Bilo je u srpskoj istoriji i kapitulacija, ali nije bilo slučajeva da se onaj pred kim se kapitulira naziva prijateljem i da se uđe u savez država koji nam otima Kosovo".

Ima li političke kalkulacije u tome što ne kritikujete oštro politiku naprednjaka?
"Postoje brojne stvari u kojima se SNS i DSS politički razlikuju ali, pogotovo u ovom času, nismo žurili da napadnemo SNS i pored brojnih prigovora i spletki - kako ih ne napadamo zato što tobože od toga imamo neku korist. Istina je da DSS na ove događaje oko Kosova gleda kao na prelomne za celu zemlju i našu budućnost kao naroda i države, i iskreno bismo želeli da, zbog Srbije, SNS i dalje ostane pri svojoj odluci da ne prihvata ultimatume. To će imati važan uticaj i na buduće odnose naših stranaka".

Na čemu bi Srbija morala da insistira i ako se pregovori nastave?

"Uveren sam da srpski narod ne želi da kapitulira, a da kao nagradu za kapitulaciju dobije datum za pregovore sa EU. Narod želi da Srbija ravnopravno vodi razgovor, a takav razgovor je moguć samo pod mandatom Saveta bezbednosti. Ne treba nikada zaboraviti da Savet bezbednosti svaka tri meseca raspravlja o Kosovu i da njegov mandat nije završen. Kao što ne treba zaboraviti ni da je Rezolucija 1244 i dalje na snazi. Pokroviteljstvo EU za razgovore o Kosovu je jednokratno i kada se iscrpe mogućnosti ovakvog razgovora, ostaje da se, pod mandatom Saveta bezbednosti, nastave pregovori".

Koliko su realna upozorenja da bi ekonomski razvoj zemlje mogao da bude ugrožen ako se zakoče evropske integracije zbog kraha dijaloga sa Prištinom?

"To je izuzetno važna tema i najveći pritisak upravo ide u pravcu da Srbija ima nekakvu ogromnu korist od evropskih integracija. Ako pogledamo kakva je situacija kod brojnih članica Evropske unije, od Grčke do Španije, možemo se lako uveriti da je tamo zastrašujuća kriza. Mi treba da razvijamo najbolju ekonomsku saradnju sa svakom državom Evropske unije, ali ne treba sebi da stavljamo okove oko nogu time što želimo da, očigledno na svoju štetu, postanemo članica EU".

Preti se i zaustavljanjem investicija, ako Srbija ne popusti?

"Svaka strana firma će doći u Srbiju ako ima profit, a nijedna, koja je već tu, neće otići zbog toga što smo odbacili ultimatum da predamo Kosovo".

Očekujete li vanredne parlamentarne izbore u narednim mesecima? Šta bi oni mogli da promene u Srbiji?

"Sada vlast, pre svega, treba da ostane pri svojoj odluci da odbacuje ultimatum i da uspostavi novo nacionalno jedinstvo. Nije dobro da vlast padne zato što ne prihvata strani dikatat. Posle toga, u jednoj mirnijoj atmosferi treba razgovarati kada je najbolje da se raspišu izbori, kako bi Srbija učvrstila svoju samostalnost i razvijala se kao slobodna i politički neutralna zemlja".

Očekujete li da protest u Novom Sadu natera Pajtića da povuče kontraverznu deklaraciju? Koliko su realni prevremeni izbori u Vojvodini?
"Uveren sam da su građani Vojvodine za smenu Pajtića i to će mu oni saopštiti i na izborima i pre njih. Vojvodini su neophodni izbori na kojima će građani moći da izaberu novu vlast koja neće voditi separatističku politiku, nego politiku razvoja Vojvodine i Srbije. Zbog toga DSS podržava i učestvuje na današnjem skupu u Novom Sadu protiv separatizma vojvođanske vlasti".

Tokom dramatične faze pregovora sa Prištinom, Bojan Pajtić je otvorio i "vojvođansko pitanje"...

"Pajtićev zahtev da se, u trenutku kada su zapadne sile skočile da nam otmu Kosovo, otvori, kako kažete, "vojvođansko pitanje", stvorilo je u narodu gorak utisak o spoljnoj i unutrašnjoj sprezi u napadu na Srbiju. Zbog toga je Pajtić izgubio svaki legitimitet da ostane na vlasti. Građani ne mogu posle ovoga više da mu veruju".

Kakav bi stav trebalo da zauzme države prema zahtevima iz Pokrajine da im se "zaštite ustavna i zakonska prava"?

"Ako Ustavni sud još uvek postoji, morao bi konačno da donese odluku da je Statut Vojvodine protivustavan, kao što je ocenio da su brojne odredbe Zakona o nadležnostima Vojvodine protivustavne. Prošlo je već četiri godine od kada je DSS pokrenuo postupak za ocenu ustavnosti Statuta Vojvodine".

Verujete li da nove odluke države otvaraju put za bližu, a u budućnosti i koalicionu saradnju DSS sa Aleksandrom Vučićem i SNS?

"Sada je velika, odnosno najveća odgovornost na SNS da obezbedi najpre opstanak Srbije, a onda i njen miran razvoj. Dobro je da SNS ne prihvati dosadašnje ultimatume stranaca, jer sudbina i budućnost Srbije zavise od toga kako ćemo se odnositi prema vlastitoj državi, prema našoj teritoriji i prema Kosovu i Metohiji".

(Izvor: B92, Večernje novosti)

Pogledajte još