MAT: Optimizam u domaćoj industriji

Kako piše MAT, martovska anketa o konjunkturi u domaćoj industriji donela je optimizam karakterističan za ovaj deo godine, a opšti indikator poslovne klime zabeležio je rast od 3,5 procentnih poena u odnosu na februar.

U odnosu na mart prošle godine zabeležen je približno isti nivo indikatora poslovne klime.

Indikator očekivane prodaje, kao najvažniji pojedinačni pokazatelj buduće privredne aktivnosti, u martu je imao vrednost od 19,1 procentnih poena, čime je zabeležio visok rast u odnosu na februar.

Ipak, u odnosu na mart prošle godine, indikator očekivane prodaje niži je za 9,1 procentnih poena, a u odnosu na mart 2011. godine niži je za čak 14,8 procentnih poena.

Inflaciona očekivanja zabeležila su pad u martu - 65,8 odsto firmi izjasnilo se da očekuje rast cena svojih ulaznih troškova u naredna tri meseca, uz 26,6 odsto firmi koje očekuju rast cena svojih gotovih proizvoda u istom periodu.

Pored toga, kao pozitivan signal martovske ankete izdvaja se i pad očekivanog nivoa rizika u poslovanju za 8,4 procentna poena.

Na osnovu prognoza MAT-a očekuje se da će industrijska proizvodnja u prvih pet meseci 2013. porasti za oko 3,5 odsto u odnosu na isti period lane, da će potrošačke cene u prvih pet meseci 2013. godine porasti za oko 3,6 odsto.

Očekuje se i da će promet robe u trgovini na malo u tekućim cenama u prvih pet meseci 2013. godine, u odnosu na isti period lane, beležiti rast za oko 2,7 odsto, a da će promet u trgovini na malo u stalnim cenama biti manji za oko 5,5 odsto.

Takođe, očekuje se da će izvoz robe (u evrima) u prvih pet meseci 2013. godine, u odnosu na isti period 2012, imati rast za 20 odsto, a uvoz robe za dva odsto.

(Izvor: B92)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.