Kupovina preko Pejpala do 50 evra bez carine

Ukoliko građani preko interneta kupuju vredniju robu, primenjuje se jedinstvena carinska stopa od 10 odsto, a na ocarinjenu vrednost obračunava se određena stopa PDV-a, koja je osam ili 20 odsto, piše "Blic".

Za pošiljke čija vrednost ne prelazi 3.000 evra, a šalju ih fizička lica, primenjuje se carinska stopa od 10 odsto.

Ukoliko se radi o vrednijim pošiljkama, ili ih naručuju pravna lica, onda je obavezno podneti deklaraciju u pisanom obliku (JCI), čime se započinje redovno carinjenje po stopi utvrđenoj Zakonom o carinskoj tarifi. Još nije poznato da li će se limit za carinjenje pošiljki menjati u korist kupaca zbog početka rada Pejpala.

Uprava carina navodi da se za poštanske pošiljke koje podležu naplati uvoznih dažbina, carinska osnovica uvećava za troškove transporta i poštarine. Ako pošiljka stigne brzom poštom carini se po stopi propisanoj Zakonom o carinskoj tarifi, a ne po carinskoj stopi od 10 odsto.

Korisnici u Srbiji za sada mogu samo da kupuju, ali ne i da primaju uplate na Pejpal nalog, ali će i to biti moguće u narednom periodu.

Za primanje novca provizija je tri odsto, a slanje je besplatno.

Plaćanje za sada može da se obavlja samo u stranoj valuti, dok će u dinarima moći kada Pejpal napravi ugovor sa nekom od naših banaka.

(Izvor: Blic)

Pogledajte još