Vajtsajd: Priključenje NATO nije uslov za saradnju

"Izuzetno smo ponosni na vodeću ulogu Srbije u borbi protiv korupcije. Ta borba je zajednički interes i na tome možemo zajedno raditi, bez potrebe da se Srbija priključi NATO paktu. Takav odnos imamo i sa Rusijom", rekao je Vajtsajd na konferenciji Altlantskog saveta Srbije u Rumi.

Vajtsajd je rekao da NATO nema politički interes za priključenje Rusije toj organizaciji ali da dele zajedničke interese za uspostavljanje stabilnosti.

"Kao i sa Srbijom, mi sarađujemo i sa Rusijom. Političko rukovodstvo te zemlje je više puta ponovilo izričit stav da ne žele da se priključe NATO-u, ali to nas ne sprečava da sarađujemo u borbi protiv piraterije koja ometa trgovinu i bezbednost", kazao je Vajtsajd.

On je naglasio da NATO sarađuje sa Srbijom i Rusijom ne zbog toga jer je primoran, već jer deli zajednički interes sa te dve zemlje. Prema njegovim rečima, program Partnerstvo za mir pruža mogućnost za pripremu zemlje za ulazak u NATO, što su, kako je dodao, mnoge zemlje istočnog bloka iskoristile, ali je ostavljena mogućnost svakoj zemlji da odabere nivo saradnje kao i odluku o pristupanju.

"Partnerstvo za mir je dugogodisnji program u toku koga su se mnoge zemlje pripremile da postanu članice NATO. Međutim, Srbija, poput Rusije može da ostane van saveza ali je značajno da sarađujemo i prepoznamo zajednički interes"
, rekao je on.

(Izvor: Beta, B92 )

Pogledajte još