Iskustva sa Cortugli studija: stekao sam partnere i prijatelje u celom regionu!

Dragan je od avgusta 2010. godine radio u jednoj od vodećih domaćih konsultantskih firmi iz oblasti korporativnih finansija – Altis Capital, na poziciji Vice President. Njegov fokus je na targetiranju investitora za transakcije spajanja i preuzimanja (M&A), pronalaženju novih klijenata i učešću u pregovorima oko zaključenja transakcija.

Cotrugli MBA je pohađao tokom 2009. i 2010. godine, i po njegovim rečima, u smislu znanja i veština, glavna vrednost programa sastoji se u sažetom, jasnom i praktičnom predstavljanju ključnih disciplina biznisa i menadžmenta. Takođe dodaje da je za njega od najvećeg značaja bila nadgradnja postojećih znanja iz oblasti korporativne strategije i marketinga, kao i detaljnije upoznavanje sa tehnikama finansijske analize i procene vrednosti kompanija.

(old_image)

Šta konkretno od "svega naučenog" najviše istinski primenjujete u poslu kojim se trenutno bavite?
-Moj sadašnji posao, pre svega, podrazumeva angažman na finansijskoj analizi, proceni vrednosti i strukturiranju transakcija spajanja i preuzimanja, tako da, svakako, najveću primenu imaju znanja i veštine iz predmeta Korporativne finansije i Napredne finansije.

Koje su specifičnosti Cotrugli programa koji ste studirali?
-Vezano za oblast korporativnih finansija, ključna vrednost, ili specifičnost, Cotrugli MBA programa, a što važi i za većinu drugih disciplina, upravo je izuzetan kvalitet profesora, sa velikim teorijskim znanjem i dugogodišnjim praktičnim iskustvom u međunarodnom biznisu. Mogućnost uspostavljanja direktnog kontakta i razmene informacija sa predavačima čini jednu od glavnih vrednosti studija i uglavnom je potpuno netipična za domaći obrazovni sistem, posebno na državnim univerzitetima, gde je nemoguće i zamisliti komunikaciju na liniji student-profesor preko Facebooka ili Skypea ili gledanje utakmice Svetskog prvenstva u fudbalu u neformalnoj atmosferi…

Dosta mladih i budućih profesionalaca je zainteresovano za Cotrugli program. Koje savete imate za polaznike?
-Svoje savete bih podelio u dve grupe: učenje i kontakti. Cotrugli MBA je relativno kratak, part-time program, pa periode između predavanja i ispita treba maksimalno popuniti proučavanjem preporučene literature koja je praktično identična onoj koja se koristi na najpoznatijim svetskim poslovnim školama. Na taj način se, naravno, predavanja prate mnogo lakše i ispiti znatno uspešnije polažu. Ovo posebno važi za neekonomiste koji često imaju problema sa predmetima, kao što su finansije ili računovodstvo.
Kontakti su na MBA studijama podjednako važni, ako ne i važniji od znanja i ocena i zato treba iskoristiti priliku da se izgradi mreža potencijalnih poslovnih partnera, pa, na kraju krajeva, i prijatelja i poznanika u celom regionu. Mogućnosti za
networking na Cotrugli MBA programu zaista su velike – od obaveznih druženja i izlazaka posle predavanja, preko Cotrugli Days svake godine, sve do redovnih formalnih i manje formalnih okupljanja tokom cele godine.

Gde se održavaju predavanja, i koji je njihov tempo? Da li ste imali vremena za poslovne obaveze?
-Da, bitno je napomenuti da predavanju traju godinu dana, sa blokovima koji su podeljeni na svaka dva meseca. Za to vreme obišli smo ceo region (Slovenija, Hrvatska, Bosna, Bugarska...), a koncipirana su tako da ne remete vaš ustaljeni način rada. Svakako bih preporučio ovaj program svim mladim i ambicioznim ljudima koji žele da naprave velike korake u karijeri.

Pogledajte još