Srednjoškolci podržavaju nasilje prema LGBT: Ne žele ih u porodici, komšiluku, državi

Prema izveštaju, 38 odsto mladića uzrasta od 14 do 19 godina opravdava nasilje nad LGBT populacijom.

Sagovornici Danasa smatraju da ovo istraživanje nije neočekivano i da najveću odgovornost za rezultate snose obrazovni sistem i pogrešne poruke koje mladima šalju autoriteti.

Goran Miletić, regionalni direktor organizacije "Sivil rajts defenders" i jedan od organizatora beogradske Parade ponosa, kaže za Danas da ga rezultati istraživanja ne iznenađuju i da su proizvod nebrige države prema mlađoj generaciji.

"Počev od toga da se nasilje prećutno toleriše, do obrazovnog sistema koji se ne menja. Udžbenici su zastareli i puni predrasuda, a Ministarstvo prosvete nije zainteresovano da bilo šta promeni. LGBT populacija je samo jedna od grupa izložena nasilju i diskriminaciji. Tu su i Romi, osobe sa invaliditetom i svako ko je drugačiji. Deca ne tolerišu različitost", naglašava Miletić.

On dodaje da su nevladine organizacije nudile projekte i saradnju školama u Srbiji, ali odgovora od nadležnih nije bilo.

"Takođe, nije doneta strategija protiv nasilja o kojoj se govori više od pet godina. Organizatori Prajda su prošle godine zahtevali da se ona usvoji, ali to još nije učinjeno", kaže Miletić.

Da obrazovni sistem treba menjati smatra i direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (JUKOM) Milan Antonijević.

"Deca i ne znaju šta znači diskriminacija, a o tome se eventualno nešto uči na građanskom vaspitanju, koje ne pohađaju svi. Problem su i autoriteti mladih - intelektualci, glumci, pevači... koji iznose homofobne stavove, ili su ponosni što su Srbi, bele rase i slično. Oni bi trebalo da imaju odgovornost za javno izgovorenu reč", smatra Antonijević.

Prema njegovim rečima, dodatni problem je i što žrtve ne prijavljuju nasilje, kao ni oni koji ga posmatraju.

"Kroz obuke koje JUKOM sprovodi sa mladima, pokušavamo da im ukažemo da je hrabrost suprotstaviti se nasilju, a ne biti nemi posmatrač. Više od 80 odsto njih je prisustvovalo nekom obliku nasilja, gde uglavnom grupa pijanih mladića napada Roma, pripadnika LGBT populacije ili neke druge manjinske grupe, ali mali broj njih staje na stranu žrtve ili prijavljuje nasilje", naglašava Antonijević.

U kojoj meri je društvo u Srbiji homofobno pokazuju i rezultati istraživanja poverenice za zaštitu ravnopravnosti, prema kojima 60 odsto stanovništva smatra da pripadnici LGBT populacije ne bi trebalo da se nađu na čelu države, 80 odsto njih ne želi LGBT osobe u svojoj porodici, a trećina ispitanika ne želi ih za komšije ili kolege.

Izvor: Danas

Pogledajte još