Pohvale iz EU zbog sporazuma

File je poručio da obe strane mogu da računaju na punu podršku Brisela na njihovom putu ka EU.

On je na svom nalogu na Tviteru čestitao Beogradu i Prištini na pokazanoj hrabrosti i opredeljenju.

Evropski komesar za proširenje Štefan File ocenio je da će današnji sporazum pomoći Beogradu i Prištini na putu ka Evropskoj uniji i istakao da je od ključnog značaja da političari i javnost u Srbiji i na Kosovu podrže dogovor.

"Ovo je istorijski dan za odnose Srbije i Kosova, ceo Zapadni Balkan i EU", naveo je u saopštenju File i dodao da Beograd i Priština mogu računati na podršku Brisela u ostvarivanju svoje evropske budućnosti.

File je naveo da je "od ključne važnosti da političko vodjstvo i javnost i u Srbiji i na Kosovu podrže sporazum i aktivno pomognu u njegovom sprovodjenju".

"Ovo je prilika koja se ne sme propustiti. U interesu je svih zainteresovanih - ljudi koji žive na Kosovu, koji žive u Srbiji i regionu", naveo ne File.

On je rekao da s visokom predstavnicom Ketrin Ešton radi na okončanju preporuka koje će u ponedeljak biti predstavljene, a čestitao je premijerima Srbije i Kosova, Ivici Dacicću i Hašimu Tačiju, "na hrabrosti i posvećenosti tokom teških pregovora".

"Oba liderstva su morala da nadju kompromis koji po definiciji nikada nije idealan za obe stane. Ovaj pristup konsenzusa pomoćiće obema zemljama u njihovim putevima ka EU. Tako funkcioniše EU. Nismo slabiji zato što pokušavamo da postignemo konsenzus, već nasuprot, mnogo smo snažniji zato što možemo postići kompomis", rekao je File.

File je u saopštenju označio Kosovo zvezdicom, a u fusnoti se dodaje da se ne preujidicira stav o statusu Kosova i da je u skladu s rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN kao i mišlejnjem Međunarodnog krivičnog suda o proglašenju nezavisnosti Kosova.

Predsednik Evropske komisije Žose Manuel Barozo pozdravio je sporazum koji su postigli predstavnici Srbije i Kosova na pregovorima u Briselu i naglasio da se radi o istorijskom dogovoru dve strane.

"Pozdravljam napredak koji su učinili Srbija i Kosovo u dijalogu pod pokroviteljstvom Evropske unije. Ovo je istorijski sporazum, koji sada mora biti brzo i sproveden. Čestitam liderima obeju strana na njihovoj posvećenosti, hrabrosti i viziji", navodi se u saopštenju Baroza.

On je takodje čestitao šefici spoljne politike EU Ketrin Ešton, koja je posredovala u dijalogu.

"Uveren sam da će sporazum koji su postigle dve strane prokrčiti put (Evropskom) Savetu da donese odluke o sledećim koracima na evropskom putu Srbije i Kosova. Narod u Srbiji i na Kosovu želi da ide napred i da evropsku perspektivu pretvori u stvarnost", poručio je Barozo.

"Ovo je ključno za stabilnost, bezbednost i prosperitet jugoistočne Evrope i Evropske unije u celini", naglasio je Barozo.

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej pozdravio je danas postizanje sporazuma između Beograda i Prištine i ocenio da se radi o istorijskom trenutku ne samo u odnosima između Srbije i Kosova, već i u njihovom odnosu sa EU.

"Ovaj sporazum predstavlja veliki doprinos jer su se obe strane dogovorile da rade zajedno na svojoj budućnosti u Evropskoj uniji. Evropska unija želi da Srbija i Kosovo u tome uspeju", navodi se u saopštenju Van Rompeja.

Van Rompej je naglasio da su konkretni rezultati u implemetaciji dogovorenog "od kritičnog značaja" i dodao da "nema nikakvih prečica".

"Neophodan uslov koji će Evropskoj uniji omogućiti da pokrene pregovore o pridruživanju sa Srbijom i pregovore o Sporazumu i stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom mora biti ispunjen", naveo je Van Rompej.

"Potvrđujem evropsku perspektivu Srbije i Kosova i naglašavam da su članice EU postavile ambiciozne zadatke za obe strane u 2013. godini. Ohrabrujem (obe) strane da nastave sa konstruktivnim pristupom i u sprovođenju ovog sporazuma", navodi se u saopštenju Van Rompeja.

Predsednik Evropskog saveta čestitao je premijerima Srbije i Kosova "na ličnoj hrabrosti pokazanoj u ovom procesu". On je takođe zahvalio i visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton na posvećenosti u vođenju dijaloga, što je na kraju uspešno krunisano sporazumom.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček izjavila je da dogovor o predlogu teksta sporazuma koji su u Briselu postigli premijer Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači znači za Beograd kao i Prištinu veliki korak napred u procesu približavanja EU.

"Prodor ka pozitivnom ishodu na današnjem sastanku srpskog i kosovskog premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija znači za Beograd kao i Prištinu veliki korak napred u procesu približavanja EU", istakla je ona u saopštenju, čestitajući obema stranama i prestavnici EU Ketrin Ešton.

Lunaček je kazala da je rešenje problema oko severa Kosova ključan momenat za evropsku integraciju na zapadnom Balkanu, navodeći da Srbija time otvara vrata za početak pristupnih pregovora sa EU, a za Kosovo to znači početak pregovora o S S P sa EU. Ona je čestitala Eštonovoj, navodeći da je ona ovaj dijalog inicirala i uspela da ga privede dobrom kraju.

"Time se dokazala mirovnopolitička snaga i 'blage snage' (soft power) EU. Današnji dogovor je ključni momenat za evropsku integraciju na zapadnom Balkanu", uverena je ona. Austrijska političarka je rekla da je "netransparetno finansiranje srpskih paralelnih struktura na severu Kosova od strane Beograda štetilo celoj zemlji" i da sada treba da bude deo prošlosti.

"Kako u mom aktuelnom izveštaj o kosovu, koji je juče u plenumu EP prihvaćen velikom većinom, tako i u moja dva ranija izveštaja sam tražila okončanje svakog delovanja koje minira državni red i podstiče organizovani kriminal. To što taj zahtev sada treba da bude primenjen je ključni momenat za stabilizaciju celog regiona", navela je ona.

Konstruktivni duh dijaloga u Briselu, prema njenom mišljenju, sada mora brzo na terenu i u regionu da donese vidljive rezultate.

"Beograd je pozvan da svoj uticaj na srpsku manjinu severno od reke Ibar iskoristi, kako bi barikade bile uklonjene i konačno uspostavljena stvarna sloboda kretanja za celokupno stanovništvo i atmosfera bez straha. Takođe, i trgovina i privreda će profitirati time", poručila je Lunaček. Ona je, istovremeno, pozvala kosovsku vladu da više nego do sada podržava integraciju srpske manjine na severu Kosova, navodeći da samo time srpsko stanovništvo na severu može biti "pridobijeno za novu državu Kosovo".

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin pozdravio je današnji dogovor u dijalogu Beograda i Prištine u Briselu, i izrazio nadu da će EU na samitu u junu dodeliti Srbiji datum za početak pregovora, a Kosovu odobriti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

"Iskreno pozdravljam današnji dogovor premijera (Srbije, Ivice) Dačića i (Kosova, Hašima) Tačija o nadležnostima zajednice srpskih opština. Ovaj dogovor sadrži istorijsku dimenziju i predstavlja pravi iskorak ka postizanju pune regionalne stabilnosti na Zapadnom Balkanu", piše u Kacinovom saopštenju dostavljenom Agenciji Beta.

Kacin ocenjuje da su "dve strane danas pokazale da su imale hrabrosti, vizije i volje da okrenu novi list i time osiguraju bolju budućnost građanima i Srbije i Kosova".

"Treba im čestitati i ohrabriti ih da nastave da grade partnerske i prijateljske odnose koji jedini mogu obezbediti ekonomski oporavak i nesmetani tok evropskih integracija", dodao je Kacin.

On je dalje ukazao da "obe strane snose odgovornost da u potpunosti primene postignute dogovore", a "predstavnici srpske zajednice na severu Kosova imaju veliku odgovornost da prihvate ovaj sporazum i učestvuju u njegovoj primeni, jer je od suštinske važnosti da mirna reintegracija severa Kosova obezbedi vladavinu prava i sigurnost svih građana koji tamo žive".

"Danas je prvi dan u kojem srpska zajednica na Kosovu više nije podeljena na one koji žive južno i severno od Ibra", ocenjuje Kacin.

"Očekujem da će Savet EU na samitu u junu ove godine prepoznati postignuti progres u odnosima Beograda i Prištine, kao i rezultate unutrašnjih reformi u Srbiji, tako što će dodeliti datum za početak pregovora Srbiji i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Kosovu", piše na kraju saopštenja.

Visoka predstavncia EU Ketrin Ešton saopštila je posle današnje, desete runde pregovora u Briselu da su premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači parafirali sporazum.

Ona im je čestitala na rešenosti koju su pokazali proteklih meseci kao i na hrabrosti, istakavši da je sporazum za obe strane korak kojim se udaljavaju od prošlosti i približavaju Evropi.

(Izvor: B92)

Pogledajte još