Vlada prihvatila predlog sporazuma Beograda i Prištine

Sednica Vlade o prihvatanju ili odbijanju predloga briselskog sporazuma sa Prištinom. počela je oko 9.20, prenosi RTS.

Vanredna sednica Vlade Srbije trajala je oko 30 minuta i nije bila otvorena za javnost.

Uvodna izlaganja na početku sednice dali su premijer Dačić i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, nakon čega je Vlada dala saglasnost na parafirani tekst sporazuma.

Svi ministri u Dačićevom kabinetu prisustvovali su sednici.

Danas o datumu

Danas u Luksemburgu, Savet ministara Evropske unije raspravlja o dodeljivanju datuma za početak pregovora o pridruživanju Srbiji.

Ministri iz Srpske napredne stranke podržaće na sednici Vlade predlog sporazuma s Prištinom, odlučeno je na Glavnom odboru te najveće vladajuće partije, koji je održan u nedelju.

Predsednika stranke Aleksandra Vučića članovi su ovlastili da ukoliko proceni da je to potrebno, traži izjašnjavanje građana o predlogu sporazuma.

Skupština bi, prema najavama iz SNS-a, trebalo da zaseda u sredu ili četvrtak.

Predsedništvo Socijalističke partije Srbije na jučerašnjoj sednici jednoglasno je podržalo parafiranje prvog sporazuma Beograda i Prištine.

Lider socijalista Ivica Dačić objašnjava da tek slede razgovori o drugim otvorenim pitanjima, poput onih o imovini, povratku raseljenih i položaju Srpske pravoslavne crkve a potom, veruje, i o statusu Kosmeta.

Narednih nekoliko dana odluka Vlade biće prosleđena Narodnoj skupštini na verifikaciju, rekao je Dačić i naglasio da je "spaseno ono što se spasti može".

I premijer Dačić i vicepremijer Vučić su ponovili da briselski dogovor ne priznaje nikakvu nezavisnost Kosova i da je u datim okolnostima to najviše što se moglo učiniti.

(Izvor: RTS)

Pogledajte još