I mala dece zavisna od smartfona

Naučnici su upozorili roditelje koji dozvoljavaju bebama i maloj deci pristup tabletima, kompjuterima i pametnim telefonima da nekoliko sati dnevnog korišćenja za decu može imati dugoročne posledice.

Najmlađi poznati pacijent koji je lečen od ovog oblika zavisnosti u Engleskoj je devojčica koja je imala svega 4 godine, a jedno onlajn istraživanje je pokazalo da preko 50% roditelja dozvoljava, bebama daa se igraju njihovim tablet računarima ili pametnim telefonima.

Roditelji pomenute devojčice su je prijavili na terapiju protiv kompulzivnog ponašanja nakon što je postala "depresivna i nautešna" kada joj se iz ruku uzme iPad. Njeno korišćenje ove naprave je postalo problematično jer se za godinu dana stvorila zavisnost zbog koje devojčica po četiri sata dnevno nije ispuštala tablet iz ruku.

Doktor Ričard Grejem koji je u Engleskoj ustanovio program za odvikavanje od tehnološke zavisnosti pre tri godine, veruje da ima još mnogo zavisnika njenih godina.

"Zvala me je devojčicina majka i objasnila simptome, rekla mi je da je tablet za nju postao neka vrsta opsesije i da ga je konstantno tražila. Koristila ga je između tri četriri sata dnevno, a svaki put kada bi joj bio oduzet, tražila bi ga još jače"
.

On je naglasio da se kod mladih zavisnika od tehnologije razvijaju isti simptomi odvikavanja kao i kod zavisnika od droge ili alkohola, kada im stvari bez kojih ne mogu nisu pri ruci.

On je roditelje takođe upozorio da ih je to njihovo stanje sprečilo da stupaju u normalne društvene odnose, jer su bili isrcpljeni potrebom za stalnom interakcijom sa uređajem i dodao da je uzrok takvom ponašanjau verovatno to što deca danas skoro odmah po rođenju imaju pristup internetu.

"Deca vide svoje roditelje kako se igraju na svojim mobilnim uređajima, pa i ona žele da se igraju. Ti uređaji mogu ponekad biti vrlo korisni u smislu nagrade ili kao sredstvo za umirenje deteta kao što je cucla, ali treba biti vrlo oprezan i pronaći ravnotežu inače može biti veoma opasno", dodaje Grejem.

"Deca mogu da postanu zavisnici i da počnu nekontrolisano da se ponašaju kada im se uskrati korišćenje uređaja, a kad odrastu problem postaje još veći, jer čak i najstidljivija deca u svojim tinejdžerskim godinama žele da budu popularna"
naglašava doktor Grejem.

Psihijatri procenjuju da je broj ljudi zavisnih od tehnologije u poslednje tri godine porastao za čak 30%, a strahuje se da specijalno dizajnirani proizvodi za bebe poput iPad zaštitnih pokrivača samo čine problem još izrazitijim.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još