Bećković i Nikitović stoje iza saopštenja SPC?

Prema rečima naših sagovornika, jučerašnje saopštenje SPC u kojem se navodi da je briselski sporazum "predaja sopstvene vekovne i najvažnije teritorije" i "posredno, ali ipak faktičko priznavanje kosovske vlasti i povlačenje Srbije iz južne pokrajine", smislili su Nikitović i Bećković, dok je objavljivanje takvog stava Sinoda obavljeno uz pomoć i saradnju nekoliko visokih zvaničnika SPC.

Matija Bećković za "Danas" kaže da Nikitović i on „imaju veze sa saopštenjem SPC samo kao njegovi čitaoci“.

Na pitanje šta misli o stavu SPC, Bećković navodi da je "Kosovo - Crkva" i da je ono "Crkvino".

"Verovatno bi Crkva imala pravo da govori o sebi i svojoj imovini", kaže Bećković.

Sa Aleksandrom Nikitovićem novinari "Danasa" nisu uspeli da stupe u kontakt do zaključenja izdanja.

Sinod u saopštenju, koje je potpisao patrijarh Irinej, navodi da je potpisivanje sporazuma pre "čista predaja nego li makar kakva-takva prodaja naše sopstvene vekovne i, u duhovnom i istorijskom smislu, najvažnije teritorije".

U žestoko intoniranom saopštenju piše i da se Sinodu čini da bi, u odnosu na ovakav sporazum, i podela teritorije bila bolje, pravednije i održivije rešenje. SPC se pita šta je srpska visoka državna delegacija tražila u Moskvi pre nekoliko dana ako je već bila spremna da prihvati "maksimum mogućeg", koji je ipak manji od "minimuma poželjnog" sa stanovišta elementarnog državnog i nacionalnog interesa Srbije.

Sinod SPC je još apelovao na poslanike u Skupštini Srbije i na predsednika Srbije Tomislava Nikolića da "pred Bogom, istorijom srpskog roda i sopstvenom savešću, izmere i odmere svoju moralnu i istorijsku odgovornost prilikom odlučivanja o davanju ili uskraćivanju saglasnosti Srbije kao države na takav tekst briselskog sporazuma".

Mirko Đorđević, sociolog i verski analitičar, za "Danas" kaže da saopštenje SPC nije ni novo ni neočekivano.

"Iz svega do sada znalo se da će Sinod zauzeti takav stav. Mislim da će ono biti velika smetnja na relaciji Crkva - država, jer će predstavljati opoziciju državnom vrhu koji je sporazum parafirao. U ovom smislu, ovo saopštenje vidim kao neodgovorno, pa ako hoćete, i opasno“, kaže Đorđević.

On dodaje da je saopštenje u suprotnosti i sa ponašanjem crkve tokom vekova svuda, pa i na Kosovu.

"Crkva je postojala i postojaće i nadalje u svim sistemima, državama, autonomijama i sarađivaće s 'postojećim vlastima'", navodi Đorđević.

Prema njegovim rečima, to znači da je SPC ovim saopštenjem povukla potez koji ne donosi ništa dobro državi, a neće doneti neko dobro ni Crkvi, jer će je odvesti u samoizolaciju.

Dejan Vuk Stanković, politički analitičar, za "Danas" kaže da u saopštenju nema ništa iznenađujuće, jer se SPC drži svojih stavova odranije.

"Interesantno je da Crkva ponovo koristi svoj značajan ugled u društvu i bavi se dnevnopolitičkim temama kojima se bavi Vlada, što za nju nije neuobičajeno. Teško je reći kakav će biti uticaj ovog saopštenja, ali malo je verovatno da sporazum u Narodnoj skupštini neće imati većinu, čak i veću od one koju imaju samo stranke vladajuće koalicije, uprkos apelu SPC", navodi Stanković.

(Izvor: Danas - Lidija Valtner)

Pogledajte još