Francuska: Legalizovani gej brakovi, sukobi u Parizu

Kao i u sedmici koja je prethodila glasanju u parlamentu o zakonu koji je duboko podelio društvo u zemlji, policija se kasno sinoć u Parizu sukobila sa demonstrantima koji se protive legalizovanju istopolnih brakova, a jedan policajac zadobio je povredu glave dok su demonstranti bacali petarde, flaše i kamenice, javila je agencija Frans pres.

Poslanici donjeg doma francuskog parlamenta juče popodne usvojili su zakon kojim se osobama istog pola dozvoljava da se venčavaju i usvajaju decu, a tezije su bile pojačane kako na ulicama, gde su čitav dan protestovale hiljade ljudi, tako i u samom parlamentu, gde je bila žustra debata i odakle je obezbeđenje izbacilo dvoje demonstranata.

Ubrzo pošto je zakon izglasan, poslanici desničarskih partija pokrenuli su postupak za osporavanje ove odluke u Ustavnom sudu, koji će presudu doneti u roku od mesec dana.

Vlada je, međutim, uverena da će žalba opozicije biti odbačena.

Protivnici zakona o istopolnim brakovima novi masovni protest zakazali su za 26. maj.

Brojni protesti stotina hiljada Francuza zbog novog zakona predstavljaju izenađenje za mnoge, budući da je reč o zemlji koja, iako pretežno katolička, ipak ima duboko ukorenjenu sekularnu tradiciju.

Pošto zakon potpiše predsednik Fransoa Oland, Francuska će postati 14. zemlja na svetu koja je legalizovala istopolne brakove.

(Izvor: Tanjug, Blic)

Pogledajte još