Kome je još do seksa?

Kao nikada do sada, seks je najdominantnija opsesija vremena, dobitna karta moćnih industrija i izazov za pojedinca. Vredan samo kada je, da se poslužimo pojmovima iz teorije drame, oneobičen ili začudan, seks na početku dvadeset prvog veka postaje zastrašujuće očišćen od intime, oslobođen romanse i uzajamnosti, miljama distanciran od ljubavi. Seks gotovo da nema više nikakve veze sa tim. Tu smo na tragu razumevanja krupnog paradoksa – zašto je seksa sve manje u vremenu kada svi samo o seksu govore.

Devojke skupljaju poslednje čestice snage i volje da posle isrcpljujućeg radnog dana ipak odu u bar sa prijateljicama. Da, ne grešite ako mislite da je povratak na, pre nekoliko sati skinute, visoke potpetice i novi nanos pudera na lice, ono što im se najmanje radi. Ali, vođene maksimom da je ostanak kod kuće ništa drugo do odustajanje od onoga za čim tragaju, nevoljno izlaze napolje. Bar na sat, dva. Vraćaju se frustrirane, još umornije i, naravno, same. Pronaći muškarca za one night stand izjednačilo se sa dobitkom na lutriji. Pronaći muškarca za nekakav trajniji odnos sve više liči na romaneskno štivo. Ali, muškarci i dalje govore o seksu. Muškarci žele seks. Ne propuštaju priliku da naglase da su dobri u krevetu. Gde je onda problem?

Stastike ukazuju da 30% devojaka između 30 i 35 godina upražnjava seks jednom u tri meseca, ali time se, kao temom, niko ne bavi. Naprotiv, svi su zainteresovani za uporedne rezultate trajanja odnosa, preciznije, penetracije. Da li je pet minutra premalo i, štaviše, sramotno, te da li je preko četrdeset zadovoljavajuće i otvara li mogućnost ka postavljanju ličnih rekorda po kojima je sve ispod sat vremena tek naivna šala. Seks je ozbiljna stvar, angažuje celog čoveka, pokreće važne slojeve njegove ličnosti, uključuje nasleđe detinjstva, pubetreta, odnos mame i tate, ranjivosti i nerešene konfilkte. Kako je čitava priča o seksu postala tako infantilna, svedena na parametre i standarde popularnih video igrica? Učesnici su prestali da budu ljudi pokrenuti emocijom ili strašću, već nekakvi lepi, besprekorni, praznoglavi takmičari koji posle odnosa ne pale zadovoljno cigaretu nego upisuju brojke u elektronski dnevnik na svojim gedžetima. Zadovoljstvo se ne završava blentavim osmehom nego rađanjem nove napetosti.

Seks kao da je otet ljudima, ali ovoga puta sasvim. Popularan proizvod bio je i pre Gutenberga, sa rađanjem masovnih medija postao je neprikosnoven artikal, danas je sasvim konceptualizovan. Velike industrije su hiljadama svojih ruku od prirodnog načinile artificijelno, impertivno, obligatorno i, na kraju, frustrirajuće. Seks u našem vremenu zahteva savršena tela, dopadljive ambijente, zadovoljavanje čitavog niza parametara. Kao nikada pre, neprestano se govori o dobrom i lošem seksu, o uspešnom i promašenom. Ono što je nekada bilo pitanje nagona, popularno rečeno “hemije” između dvoje, danas, opet u skladu sa trendovima sve češće troje ljudi, sada zavisi od štimunga, procene, sigurnosti, količine pilula u džepu, atmosfere. Seks nam se, kao koncept, obraća sa bilborda i poziva nas u trku. Vrlo često, procenjivanje utemeljeno na savremenim kultovima mladosti, lepote, uspeha, moći, eliminiše potencijalno dobar provod.

I tu se, otprilike, kriju i zaplet i sva težina, male scene iz bara. Scene bez happy end-a. Ženu zanima da li on u džepu ima ključeve od kola ili BUS plus karticu, da li je “suviše klinac“ i kakav nagovestaj o obdarenosti daje izgled i veličina njegov palčeva. Muškarac procenjuje njene godine, jer se ne bi trošio na nešto što nije “piletina”, interesuje za petice, četvorke ili, avaj, tek malo veće dugmiće u njenom dekolteu, brine se da li je previše “napucana“ i zarađuje li više od njega jer u tom slučaju erekcija postaje veoma hirovita. Na kraju, strašno ga iritira što je ona pušač i ima upadljivu plombu na trojci. Ali zato neće propustiti da se pridruži ekipi debila koji smišljaju pošalice sa iritantnim refrenom: Zato što ste takve i takve zato ste i same. Liči na situaciju u kojoj kukavica reklamira svoj strah. Ili staru narodnu – Čega se pametan stidi, lud se ponosi.

Možda bi samo neko izazovno, glamurozno ili zabranjeno mesto, moglo da ih motiviše. Ili, prisustvo kamere, ako ništa drugo. Bilo koji efekat trivijalne začudnosti. Da bar hoće i njena drugarica. Imalo bi sutra o čemu da se priča.

Da ne bude zabune, nikada seks nije bio rajski vrt slobodnih, lakih i opuštenih susreta. Anksioznost je neotuđivi deo seksualnog čina, napetost je, makar i u najmanjoj mogućoj meri, uvek prisutna. Sve je to deo prirodne, arhetipske, izazovne tenzije među polovima. Još od kada su Dionis i Apolon zamenili mesta. Seks od dečaka čini muškarca budući da se muškarcem se ne rađa već se postaje. Muškost se osvaja, do nje se dolazi prolaskom kroz čitav niz inicijacija. Osvešćivanjem seksualne strane svog bića žena postaje celovita, kompletna. Područje ida jeste područje moći, ali one koju dva principa, muški i ženski, nose sa sobom u večitom, kreativnom konfliktu, a ne nekakve eksterne, statusne predstave. Ukoliko zadovoljenje na tom polju za nekoga znači preduslov sticanja samopouzdanja, a savremenoj kulturi smo potrebni upravo ranjivi i nesigurni zbog čega nas neprestano i suočava sa svim svojim bilbordima, to je u redu ali na tome bi trebalo i da ostane.

Rešenje, ili bar deo rešenja, paradoksa o sveprisutnosti seksa svuda osim u krevetu, neraskidivo je vezano za profil jedne narcisoidne epohe. Kao i u ogledalu od kojeg se ne razdvaja, čovek današnjice u seksu traga sa sopstvenim odrazom i procenjivanjem ličnog učinka odnosno slike. Procenjivanje se vrši u skladu sa diktatima dominantne kulture. U raskoraku između željenog i postignutog otvara se novi ponor frustracija koje će obeležiti sve buduće odnose. O uživanju tu gotovo da i nema reči. Osim ukoliko se ne misli na uživanje u rezultatima seksa. Kao takvi, utisci o seksu nisu ni u kakvoj vezi sa osećajima, damarima, toplinom, ispunjenošću, znojem i glađu. Skopčani su isključivo sa minutažom, efektnom promenom poza, mitovima o uzastopnim orgazmima, nepopuštanjem čvrstine, obilnošću ejakulacije, položajem bicepsa u ključnom trenutku, obavljenom celulit masažom pre svlačenja. I, kada se sve to uzme u obzir, kome je uopšte do seksa?

Pogledajte još