Poskupljuje meso pred praznike

Cena mesa kratkoročno će poskupeti pred uskršnje i prvomajske praznike. Ne očekuje se poskupljenje jaja, a najavljuje se pad cena od osam do 15 odsto.

Iako nema opravdanja za poskupljenje mesa, stručnjaci procenjuju da će neki proizvođači i trgovci ipak pokušati dodatno da zarade upravo pred praznike.

Milan Prostran iz Privredne komore Srbije kaže da se očekuje se da će jagnjetina i prasetina imati povećanje cena pred praznike najviše do 10-ak odsto.

"Taj nivo cena će trajati kratko, svega par dana. To neće imati nikakav uticaj na opšti rast cena hrane. Očekuje se da će posle praznika čak doći i do pada cena", napominje Prostran.

Proleće je donelo novu, svežu ponudu na pijace i u radnje.

Građani kažu da je voće i povrće skuplje 20 do 30 odsto u odnosu na prošlu godinu, napominjući da se plata troši na hranu i režije, bez mogućnosti da se nešto uštedi.

Zavisno od klase i kvaliteta, na beogradskim pijacama jaja sada koštaju između sedam i 15 dinara. Koke su dostigle punu nosivost, objašnjavaju stručnjaci, pa se ne očekuju potresi na tržištu.

Ponuda je velika, potražnja je mala. Veliki broj građana će otputovati van grada, tako da neće biti povećanja cena jaja.

U Srbiji se godišnje proizvede oko milijardu i dvesta miliona kokošijih jaja. Procenjuje se da će, zbog niske kupovne moći, uoči ovog Uskrsa njihova prodaja biti smanjena za trećinu.

Izvor: RTS/Novi Magazin

Pogledajte još