MUDRO BIRAJTE HRANU SA STOLA: Kako uskladiti apetit i prazničnu trpezu?

Tokom praznika i bogate trpeze koja ih prati mnogima je teško da odole i da se ne prejedu. Zbog neumerenog jela neki će dobiti koji kilogram više, ali ima i onih koji će zbog toga završiti kod lekara. Kako uskladiti apetit sa zdravljem, govori dr Snežana Polovina, endokrinolog i direktorka Poliklinike Kliničkog centra Srbije.

U našoj zemlji nisu rađena istraživanja koliko se u proseku ugojimo tokom praznika, navodi doktorka Polovina, ali istraživanja obavljena u nekim zapadnim zemljama pokazuju da se u proseku za dva dana praznika ljudi prosečno ugoje oko pola kilograma.

- Sada, kada mi imamo običaj da spajamo praznične dane i bogate trpeze koje su obično prisutne tokom tih dana, to može da bude i više od jednog kilograma - napominje doktorka.

Kada dan za danom neumereno jedemo prvi organ koji je na udaru je jetra, jer ona je ta koja mora iz naših creva sve ono što smo pojeli, da obradi, da razgradi, da deo iskoristi, a deo deponuje u vidu masti.

- Tako da već jedan ili dva neumerena obroka u toku dana opterećuju jetru u toku noći. Kada je u pitanju osoba koja ima kamenje u žuči, i žučna kesa bude često opterećena, a prvi sledeći organ u našem trbuhu je pankreas, koji strada usled oštećenja jetre i žuči - ističe dr Snežana Polovina.

U Urgentnom centru obično tokom praznika pacijenti se najviše javljaju zbog napada žučnih grčeva, zatim pankreatitisa koji su životno ugrožavajuća stanja, rastegnutog želuca zbog prevelike količine hrane, i problema masne jetre.

Laboratorijski rezultati krvi posle praznika

Kada nakon praznika vidi laboratorijske analize pacijenata, doktorka Polovina kaže da se najpre zapažaju promene vrednosti masnoća u krvi.

- Obično trigliceridi budu povećani. Kada neko unosi preveliku količinu skroba, odnosno proizvoda od brašna i šećera, i alkohola, uz sve to, onda se trigliceridi kod nekih osoba povećaju i do sto puta, ali se isto tako poveća i nivo holesterola ako preteruju sa velikim količinama mesa i mesnih prerađevina - dodaje doktorka.

Međutim, naglašava doktorka, ti naglo dobijeni kilogrami kada se nekoliko dana neumereno jede izazivaju zapaljenski odgovor i u jetri, ali i u masnim ćelijama, a na to zapaljenje u masnim ćelijama, kada se nadoveže zapaljenje uzrokovano kovidom, dobija se burna klinička slika.

Pametno birajte hranu sa stola

Pre nego što sednemo za sto bilo bi dobro da popijemo čašu vode i sačekamo petnaestak minuta da se malo smanji količina želudačne kiseline i da zidovi želuca osete da već nešto ima u njemu, kako bi se smanjio osećaj gladi.

U tanjir prvo stavite povrće i salatu, i to malo više, a sve ono što je kalorično, doduše i vrlo ukusno, staviti malo manje.

Ko sme da jede slatkiše, dovoljno je da uzme jedan do dva kolača. Bolje je uzeti kolač nego parče torte. Bolje voćni, ako je domaći, nego čokoladni, i pored toga što čokolada ima i svoje pozitivne efekte.

Umerenost u alkoholu – preporučuje se za žene do jedan decilitar vina dnevno, a za muškarce do dva decilitra. A između piti vodu.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još