Dobre vesti: Neće biti nestašice lekova

Ona je naglasila da je iz Uprave za javne nabavke stiglo mišljenje da se mora poštovati Zakon o javnim nabavkama, ali da su date i sugestije o tome kako da se nabavljaju lekovi, da ne bi došlo do nestašice.

Ministarka je ukazala da se direktori državnih apoteka nisu pripremili za snadbevanje lekovima putem tendera, koji podrazumeva duži postupak nabavke, i dodala da treba naći način da apoteke budu snadbevene, kako građani ne bi imali probleme sa nabavkom lekova.

"Naći će se takav način i već smo imali određene konsultacije. Zakon se de fakto mora poštovati. Osim tendera, postoji mogućnost pregovaranja, dogovora i to je drugi način koji se može koristiti, ali na ograničen period do tri, četiri meseca", rekla je Ðukić Dejanović.

Ona je istakla da će lekova biti, da neće biti nestašica i podsetila da je od juče Lista lekova proširena za 80 različitih medikamenata, uključujući i enteralnu ishranu.

Ministarka zdravlja je podsetila da Zakon o javnim nabavkama, koji je stupio na snagu 1. aprila, nije usvojen na predlog Ministarstva zdravlja, već Ministarstva finansija i privrede i da predviđa da se državne apoteke snadbevaju lekovima putem tendera, ali da je to pravilo važilo i prošle godine i da nije ništa novo.

"Promenilo se to što je zaprećeno da ako se ne primenjuje Zakon o javnim nabavkama to može biti kvalifikovano i kao krivično delo", rekla je Dejanović.

Ministarka je naglasila da će problem nabavke lekova u apotekama konačno biti rešen kada krene centralizovana javna nabavka u zdravstvu, što je predviđeno u avgustu za narednu godinu, jer su ovakvim načinom nabavke obuhvaćene i državne apoteke.

Što se tiče privatnih apoteka, pokazala se opravdanom odluka da se i one uključe u zdravstveni sistem, smatra ona, navodeći da građani mogu koristiti recepte u privatnima apotekama koje su sklopile ugovor sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje.

Izvor: Tanjug/Novi Magazin

Pogledajte još