Nikolić: Srbija ima mnogo da nauči od Izraela

0

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u intervjuu "Džeruzalem postu" da Srbija ima mnogo da nauči od Izraela – kako je rekao – "ne samo kako se voli svoja zemlja, već kako da se stvori zemljište od peska, kako da se razvije visoka tehnologija, kako da se nahrani svoj narod".

Nikolić, koji započeo dvodnevnu zvaničnu posetu jevrejskoj državi, istakao je “mnoge istorijske paralele izmedju Srba i jevrejskog naroda”. Kako je kazao, oba naroda bila su pod stranom okupacijom i izložena proterivanju:

“Vi imate izreku: 'Sledeće godine u Jerusalimu!' Za neke naše ljude ona glasi:

'Sledeće godine na Kosovu!'”

U intervjuu koji će u potpunosti biti objavljen u petak, Nikolić je takođe rekao da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, uprkos “užasnom pritisku” s kojim se zemlja suočava.


Nikolić strahuje zbog iranskog nuklearnog programa

Nikolić je takođe izrazio bojazan da će Iran nastaviti napore da razvije svoj nuklearni pogram, uprkos nastojanjima Zapada da ga zaustavi.

“Iran će nastaviti svoj program. Ja ne vidim želju tamo da se zaustavi njihov program, čak i kada bi njihovi prijatelji savetovali da to urade”
, kazao je.

“Džeruzalem post” navodi da je Nikolić izazvao veliku kontroverzu juna 2012. kada je u intervjuuu za cronogorsku televiziju odbio da ubistva u Srebrenici jula 1995. godine označi kao genocid, najavivši da neće ići na godišnju komemoraciju, kao što je njegov prethodnik učinio.

U tom intervjuu Nikolić je rekao da su ozbiljni ratni zločini počinjeni od strane nekih Srba koje bi, kako je kazao, trebalo naći, goniti i kazniti, ali je uprkos tome istakao da se to ne može definisati kao genocid.

To je izazvalo negativne reakcije, osudu šefa diplomatije EU i Stejt departmenta, izmedju ostalih, navodi izraelski list. Oni su to definisali kao kontraproduktivnu prepreku ka pomirenju.

U deset meseci koliko je od tada prošlo Nikolić je imao vremena da ponovo to razmotri i 25. aprila izvinio se za zločine, rekavši da traži oproštaj za zločine koje su pojedinci učinili u ime srpskog naroda.

Izvor: Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.