Đilas: Nije dobra Nikolićeva praksa

0

Lider DS Dragan Đilas ocenio je da nije dobro što Tomislav Nikolić uvodi praksu da svaki predsednik Srbije mora da se izvinjava za zločine u Srebrenici 1995.

U intervjuu za Radio-televiziju Srbije Đilas je rekao da je dobro što je Nikolić shvatio da je izvinjenje za Srebrenicu potrebno ali da je loše što to nije shvatio ranije i što svojim postupkom uvodi praksu da svaki srpski predsednik treba da se izvinjava za zločine u tom gradu.

Đilas je, takođe, kritikovao izjavu Nikolića da Srbe iz Republike Srpske smatra Bosancima i ocenio da oni mogu da budu državljani jedne ili druge države ali da su i dalje Srbi.

Govoreći o zahtevima za raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora u Vojvodini zbog pada rejtinga DS-a, Đilas je rekao da je to loša ideja i da je ta stranka na vlast u pokrajini došla na legalnim i legitimnim izborima.

Đilas je dodao da bi on, vođen tom logikom, mogao da zatraži raspisivanje predsedničkih izbora jer, kako je ocenio, Nikolić danas ima manji rejting nego ranije a u njegovoj bivšoj stranci postoji čovek koji ima duplo veći rejting.

On je ocenio da politički protivnici žele da agresivnom kampanjom prikažu DS kao secesionističku stranku, što nije istina, i kao primer za to naveo pokrajinskog premijera Bojana Pajtića kojeg optužuju da želi da odvoji Vojvodinu od ostatka Srbije, iako je reč o sinu pravoslavnog sveštenika.

Predsednik DS je rekao da, ukoliko neko želi da ukine autonomiju Vojvodine, onda to treba jasno da kaže i da sa tom platformom izađe na izbore.

On je, takođe, kao veoma opasnu kritikovao izjavu funkcionera Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojana Kostreša da bi Vojvodini trebalo dati prava koja se sada daju Srbima na Kosovu.

Đilas je rekao da su Srbima ta prava data u odnosu na albansku većinu “sa kojima su ratovali” i da se postavlja pitanje u odnosu na koga građani Vojvodine treba u Srbiji da dobiju ta prava.

(Izvor: B92 )

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.