Heroj današnjeg vremena: Dobrovoljno čisti đubre na Košutnjaku

Ako ste pomislili da je danas malo koga briga za prirodu, jer vremena je premalo da se razmišlja o svemu i doprinos je čak i samo ne bacati đubre po tlu - razmislite ponovo. Iako većina verovatno ovako misli, uvek postoje pojedinci koji iskaču iz proseka i tu su da motivišu, vrate veru u promenu koja uvek kreće od nas samih.

Tako smo lutajući po pregrštu (besmislenih?) šerova ovakvih i onakvih priča na Facebooku naišli na Daliborovu koja jednostavno zbuni svojom posebnošću. Osim što Dalibor svakog jutra džogira na Košutnjaku, što je samo po sebi za pohvalu, on je sa svojim prijateljima na Facebooku podelio foto-priču o Andreju (pogledajte je u nastavku) - momku punom entuzijazma koji s osmehom skuplja đubre koje drugi bacaju po ovom beogradskom biseru prirode. Iako nije zaposlen u Gradskoj čistoći, on je odlučio da stvar tj. kesu za đubre uzme u svoje ruke i promeni stvar koja mu smeta.

- Dok sam trčao pogledao sam ka njemu i želeo zapravo da ga krišom slikam, ali mi se on prvi javio i mahnuo. Pomešao me sa nekim koga poznaje, ali sam ja to shvatio kao znak da mu se obratim i pitam za odobrenje da ga slikam i podelim njegovu priču sa Beograđanima. Rekao sam mu svaka čast što pokazuje da ne mora sve da zavisi od vlade ili opštine, da smo mi sami dovoljni da promenimo društvo, da sve od nas kreće. Moj stav je isti - koliko sam puta ja zastao da pokupim nešto i zgražavao se na đubre i ljude koji bacaju van kante nešto. Pre bi mi ruka otpala nego što bih to uradio, ali sam mislio da sam freek, drugačiji, u manjini... do juče - priča Dalibor za Nadlanu.com.

Iako mu sada "preti" da postane zvezda društvenih mreža, a i šire, Andreju to sigurno nije motiv. Jer, bez obzira na sve, on jeste, kao što Dalibor kaže, "heroj današnjeg vremena" koji shvata da nekako bez svega se može, ali bez čiste okoline neće biti ni nas.

Svaka čast Andreju i Daliboru, a vi razmislite šta ste danas učinili za svoju okolinu! Čak iako sumnjate da je ova priča istinita, eto prilike da učinite ovako nešto, barem u svom kraju i dokažete da je svako od nas pomalo Andrej.

(old_image)
Pogledajte još