File: O pristupanju EU u drugoj polovini 2013.

- Verujemo da pažljivo treba da se razmotri pitanje omogućavanja punog razumevanja sporazuma, njegovih prednosti i garancija. Dogovor pruža veoma uravnoteženo rešenje koje uzima u obzir interese i prava srpske zajednice - rekao je File u intervjuu za praznično izdanje "Novosti".

Na pitanje zbog čega se u njegovom izveštaju o Srbiji, koji je pozitivan, ne pominje jun kao očekivani datum za početak pregovora za članstvo, File je odgovorio da su i na Srbiju primenjeni uobičajeni koraci kao i na druge zemlje kandidate u prošlosti.

- EK je preporučila otvaranje pristupnih pregovora, a sada je na Savetu da u junu sledi ovu preporuku i da odredi datum za početak pregovora - podsetio je File.

- Ako Savet podrži preporuku Komisije, EK će na junskom samitu biti pozvana da bez odlaganja podnese predlog za okvir pregovora sa Srbijom, u skladu sa zaključcima Evropskog saveta iz decembra 2006, i da sprovede proces analitičkog pregleda ostvarenih pravnih tekovina EU, počevši s poglavljem o pravosuđu i osnovnim pravima, slobodama i bezbednosti - objasnio je on.

File kaže da se na osnovu toga,"može očekivati da prva konferencija o pristupanju bude sazvana tokom druge polovine 2013".

- U međuvremenu, očekujemo od Srbije i Kosova da sprovedu sporazum od 19. aprila, na osnovu plana implementacije. I od Srbije, kao zemlje koja želi da započne pregovore o pristupanju, i koja je na putu da to uradi, takođe očekujem da i dalje bude u potpunosti mobilisana na evropskoj reformskoj agendi - rekao je File.

- Mislim da ono o čemu su se dogovorile dve strane pruža veoma uravnoteženo rešenje koje uzima u obzir interese i prava srpske zajednice koja živi na severu Kosova. U širem kontekstu, sporazumom se predviđa da će biti u mogućnosti da ostvare ova prava u kontekstu u kom će i Srbija i Kosovo napredovati na svom evropskom putu, preuzimajući evropske standarde - rekao je File.

Evropski zvaničnik je istakao da u Briselu veoma cene "ogromne napore koje su vodeći srpski političari uložili da objasne ciljeve dijaloga s Prištinom i, sada, na isticanju značaja istorijskog sporazuma koji je postignut pretprošle nedelje".

- Srbija je pokazala najveću odgovornost angažujući se u dijalogu i imaće centralnu ulogu u primeni dogovora, što je u suštini obezbeđivanje mirne i napredne budućnosti za obe strane - rekao je File.

File je takođe negirao glasine da će od visoke preddstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton preuzeti dalje posredovanje u dijalogu i objasnio da će ona nastaviti da "olakšava dijalog" i da je "proces sada usredsređen na primenu sporazuma".

Izvor: Tanjug, Večernje novosti via Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.