Danas je 1. maj - Međunarodni praznik rada: Slavlja i protesti!

Praznik rada 1. maj će obeležiti i Socijalistička partija Srbije, čiji će lider, premijer Ivica Dačić i predsednik beogradskog odbora Aleksandar Antić položiti venac na Trgu Dimitrija Tucovića, osnivača radničkog pokreta u Srbiji.

Savez samostalnih sindikata Srbije organizovaće simbolično okupljanje članova na Trgu Nikole Pašića.

Potpredsednik Veća tog sindikata Zoran Mihajlović očekuje da će se okupljanju na Trgu Nikole Pašića pridružiti 1.500 radnika, i najavljuje da će, nakon uvodnih govora, sindikalci prošetati ulicama u centru grada, kako bi ukazali na siromaštvo, socijalnu nepravdu, ugrožena prava radnika, nezaposlenost.

Srbija, kako je rekao Mihajlović, kada su te teme u pitanju nema razloga za zadovoljstvo.

- Vreme koje je sada pred nama i iza nas nameće pitanje i potrebu da se iskaze nezadovoljstvo stanjem u društvu i položajem zaposlenih. Situacija je takva da se od 1. maja do 1. maja vrlo male promene dešavaju - rekao je Mihajlović Tanjugu.

On je ukazao da je nezaposlenost dosegla granicu od 30 odsto, da se i dalje radi za minimalac, a da poslodavci ne isplaćuju ni minimalac, kao i da se ne uplaćuju porezi i doprinosi.

- Imamo jednu vrlo složenu situaciju u Srbiji i vreme je da se probudimo, jer ako se ovako nastavi iščeznućemo kao radnička klasa - upozorio je Mihajlović.

Međunarodni praznik rada će na Trgu Dimitrija Tucovića, polaganjem venaca, obeležiti i Udruženi sindikati Srbije "Sloga", Policijski sindikat i Novi sindikat zdravstva, a potom će prošetati do Terazijske česme.

Međunarodni praznik rada obeležava se u znak sećanja na taj dan 1886. godine, kada se više desetina hiljada radnika u Čikagu odlučilo na štrajk i izašlo na ulice zahtevajući bolje uslove rada, osmočasovno radno vreme i slično. Organizatori protesta su zahteve prethodno uputili poslodavcima i vlastima, tražeći da ih ispune do 1. maja 1886. godine, a kao odgovor tim zahtevima usledila je represija. U sukobima sa policijom bilo je žrtava i ranjenih na obe strane, a sedmorica sindikalnih aktivista osuđena su na smrt.

Od 1890. godine, prema odluci Drugog kongres Radničke internacionale, 1. maja se širom sveta održavaju masovne manifestacije, demonstracije i štrajkovi, kao jedan od vidova klasne borbe, što je do kraja 19. veka i početkom 20. dobilo masovne razmere.

U Srbiji je 1. maj prvi put obeležen 1893. godine protestnim skupovima u Beogradu, a u našim krajevima se u poslednje vreme ustalila praksa izlaska u prirodu na taj dan.

Prema Zakonu o državnim praznicima, prvomajski praznik se u Srbiji neradno obeležava dva dana.

Izvor: Tanjug via RTV

Pogledajte još