Srbija proslavila Praznik rada

Za razliku od prošle, ove godine 1. maj je pravi letnji dan. Beograd je sa 33 stepena bio najtopliji grad u Evropi, pa su neki našli idealan način da se rashlade u prirodi. Pored nezaobilaznog roštilja, igrali su se fudbal, košarka, odbojka... Bilo je onih koji su po tradiciji čekali prvi maj pa su došli i dan ranije.

Ipak,u svemu treba biti umeren i pažljiv. Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, apelovao je na građane da povedu računa naročito prilikom paljenja vatre, piše B92.

Žitelji Novog Sada prvomajske praznike po tradiciji proslavljaju na Fruškoj gori i Kameničkom i Limanskom parku, a od ranog jutra nepregledne kolone automobila na izlazima iz grada svedoče da su Novosađani potpuno okupirali ta izletišta.

Glavna "meta juriša" izletnika su ložišta za vatru i stolovi i klupe od kojih je velika većina zauzeta još juče jer su se mnogi izletnici tako organizovali da je neko od njih na Frušku goru otišao dan ranije kako bi pripremio "logor".

I Kamenički park je već od ranog jutra prepun izletnika, a redarske službe Javno-komunalnog preduzeća "Gradsko zelenilo" kontrolišu da paljenje vatre bude na prostorima određenim za tu namenu, kojih je tridesetak na području parka. Loženje vatre se naplaćuje i košta 400 dinara, a na prostoru tog izletišta montirani su mobilni toaleti i cisterne sa vodom.

Jedino izletište na teritoriji Grada je Limanski park u kome se prvomajski praznik obeležava pod sloganom "Novosadski uranak" i u kome je u 11 sati počeo celodnevni muzički program u kome učestvuju novosadski rok bendovi. Takav način obeležavanja 1. maja u Limaskom parku održava se po peti put i iz godine u godinu okuplja sve više izletnika.

I u Čačku je bilo veselo. Prvomajska budilica prošla je jutros 78. put čačanskim gradskim ulicama, a paljenjem logorske vatre na brdu Ljubiću sinoć je počela proslava Međunarodnog praznika rada.

Izletišta Crni vrh, "Potok" na Đurđevom brdu, manastir Jošanica, obale Velike Morave, Grza i Ćićevac kod Paraćina, Resave, Beljanice, vodopada Lisina kraj Resavske pećine, kraj Kalenicke reke u Rekovcu, Velike Morave i manastira Ravanice kod Ćuprije puna su izletnika. Prvomajsko slavlje u Jagodini počelo je sinoć tradicionalnim koncertom na letnjoj sceni u izletištu "Potok" u organizaciji Sindikata i Skupštine grada Jagodine.

Tradicionalnom prvomajskom budilicom trubača ulicama grada, rudarski Bor započeo je rano jutros obeležavanje Međunarodnog praznika rada.

Međunarodni praznik rada u Podrinju obeležen je mnogobrojnim posetama izletištima u tom kraju, prvenstveno zahvaljujući neobično toplom vremenu za ovo doba godine, dok organizovane proslave u Loznici i okolini nije bilo.

Pešice ili biciklima, mnogi građani, pre svega mladi, zaputili su se rano jutros i na planinu Gučevo, a posetiocima izletišta u Podrinju nešto kasnije su se pridružili izletnici koji su stigli automobilima ili motociklima, dok su roštilj i muzika najčešće predstavljali obeležje boravka i zabave u prirodi.

(old_image)

Mnogobrojni gosti iz Jadra, Podrinja i drugih krajeva Srbije i Republike Srpske su odlučili da dane praznika provedu u Banji Koviljači.

Leskovački povrtari praznik rada 1. maj dočekali su radno. Za " Prvomajski uranak" povrtari izabrali su plastenike sa ranim povrćem. Povrtarstvom se u leskovačkoj kotlini bavi oko 10.000 porodica i za njih je svaki dan radan.

"Radimo svaki dan. Nećete mi verovati da ne znam ni da je danas 1. maj. Nema za nas ni državnih, ni verskih praznika, jer od ovog posla živimo i zato moramo svaki dan da radimo. Nama seljacima je mnogo teško, ali mora da se radi", pripoveda Biserka Ilić iz leskovačkog sela Žižavica.

Predstavnici Veća Saveza samostalnog sindikata u Leskovcu su povodom Međunarodnog praznika rada položili vence i cveće kraj spomen ploče u parku Hisar, gde je 1897. organizovano prvo okupljanje radnika u leskovačkom kraju.

"Ogromno je nezadovoljstvo radnika zbog malih plata, gubitka posla i ovo stanje je neodrživo. Mora što pre da dođe do socijalnog dijaloga između predstavnika radnika i Vlade Srbije, jer u ovakvoj situaciji radnici nemaju razloga da slave", rekao je Tanjugu sekretar Veća Saveza samostalnog sindikata u Leskovcu Jovica Nedeljković.

Još jedan Praznik rada je prošao, a do narednog ostaje nam da se nadamo da će više građana imati posao i samim tim i više razloga za slavlje.

B92

Pogledajte još