Rijeka dobila jednu od najlepših džamija

Kamen temeljac Islamskog centra položen je 3. oktobra 2009. godine, a gradnja je počela u martu 2010. godine. Centar je sagrađen na severozapadu Rijeke, neposredno uz riječku obilaznicu.

Autor idejnoga projekta je pokojni vajar Dušan Džamonja, a ideju su u stvarnost pretočili arhitekti Darko Vlahović i Branko Vučinović. Ukupna površina građevine je oko 5300 kvadratnih metara.

Celokupna investicija u centar je 76 milona kuna (10 miliona evra) a investitor je Medžlis Islamske zajednice Rijeka uz brojne sponzore i donatore. Najviše novca za izgradnju centra poklonio je katarski emir Hamad bin Halifa al-Tani te će njegovo ime nositi kongresni centar u sklopu Islamskog centra.

Među zvanicama je bio i predsednik Hrvatske Ivo Josipovicć, član predsedništva BiH Bakir Izetbegović i ministar za verska pitanja Katara Gajs bin Mubarek el-Kuvari i izaslanik katarskog emira Hamada bin Halife al-Tanija.

(old_image)

Predsednik Ivo Josipovic je istakao ovom prilikom da je Hrvatska prostor u kom se živi zajedno u različitosti te da je Hrvatska zemlja verskih prava i verskih sloboda, prenosi agencija Hina.

Islamska tradicija utkana je u tkivo hrvatske društvene i duhovne istorije i, kao i ostale manjinske tradicije, obogaćuje hrvatski kulturni identitet, rekao je Josipović.

Član predsednistva BiH Bakir Izetbegovic je potvrdio da je Hrvatska dobro mesto za život Bošnjaka muslimana te da način na koji je rešen njihov status može biti primer i drugim evropskim zemljama.

Izetbegović je rekao da današnje otvaranje Islamskog centra šalje dobre signale celom svetu, a posebno regiji nakon svih dramatičnih događanja u bliskoj proslošti.

Katarski ministar Gajs bin Mubarek el-Kuvari ocenio je kako će Islamski centar, za koji je rekao da je arhitektonsko remek delo, delovati i na ispravljanju iskrivljene slike o islamu i muslimanima, kakva se stvara u novije vreme.

Reis-ul-ulema, verski poglavar BiH, Husein Kavazović u svom govoru je istakao nužnost suživota muslimana, hrišćana i Jevreja kao "naroda knjige", kazavši da svi imaju vrlo slična verska polazišta.

Beta

Pogledajte još