Majska izložba grafike Beogradskog kruga

Grafički kolektiv ove godine obeležava šest decenija rada i to pod sloganom Otisak vremena. Majska izložba Beogradskog kruga je jedan od najstarijih (od 1952. godine) i najznačajnijih događaja u svetu umetnosti grafike.

Prave vrednosti liderske uloga Grafičkog kolektiva i vremenski kontinuitet i uticaj na savremene tokove u grafičkom mediju uopšte Majske izložbe bile su i više nego dovoljne da opredele Galeriju Grafičkog kolektiva da se baš ovom izložbom predstave beogradskoj publici u Noći muzeja

Svečanom otvaranju radicionalne Majske izložbe grafike i dodeli nagrade "Veliki pečat" imali smo čast i zadovoljstvo da prisustvujemo u subotu, 16. maja 2009. godine uveče sat i po pre zvaničnog početka noći odličnog provoda u muzejima. 

Na ovogodišnjoj Majskoj izložbi učestvuju 92 autora, koje su odabrali članovu Umetničkog saveta i Upravnog odbora Grafičkog kolektiva, a žiri za dodelu nagrade "Veliki pečat" koji je radio u sastavu: Slavko Milenković, slikar i grafičar, Dragana Palavestra, istoričar umetnosti i Zoran Todović, slikar i grafičar je dodelio nagradu Veliki pečat za 2009. godinu Ranki Lučić-Janković za grafiku Ritual (2009, suva igla).

Kako piše u najavi izložbe: Praćenjem geneze ove izložbe: ... njeno umetničko utemeljenje i vremenski kontinuitet, istoričar zaključuje da je ona u prvim decenijama imala lidersku ulogu, da je neposredno uticala na kvalitet medija i uspostavljanje profesionalnih standarda po kojima se vrednuje umetničko delo-grafički otisak; neosporno, ovaj (lokalni) vrednosni sistem bio je kompatibilan sa važećim internacionalnim kriterijumima primenjenim na ovu disciplinu. 

Ovaj tekst u potpunosti nedvojbeno objašnjava koliko je Majska izložba najbolji reprezent i Same galerije i grafičkog kolektiva u vreme međunarodne noći muzeja. U tom smislu ovaj događaj je pun pogodak u pravo vreme i predtsavlja u noći popularizacije kulture jedan od najreferentnijih mesta u Beogradu, pa i značajno šire. 

Izložbu, naravno, već po tradiciji prati odličan katalog sa reprodukcijama radova svih učesnika i odličnim uvodnim tekstom koji je napisala Ljiljana Ćinkul, istoričar umetnosti i likovni kritičar, naslovljen sa "Otisak vremena - Crtice iz istorije Majske izložbe grafike" i o simpozijumu "Grafika na ivici". 

Žao mi je iskreno što nisam mogao ostati malo duže na ovoj izložbi od koje sam i započeo ovu noć i u ovako lepom društvu, ali trebalo je obići još dosta galerija i muzeja, te sam se pozdravio sa uvek ljubaznim domaćinima i čestitao im na odličnoj izložbi. 

A vi, ako ste eventualno propustili "Majsku izložbu" bez obzira da li ste muzejonoćobdije ili stalna publika ove galerije, još jedna informacija je da izložba traje do 6. juna. 2009.

Pa izvolite se otisnuti na vreme. 

Tekst Dragan Kljajić
Foto: Marko Risović

Pogledajte još