Krejton: Primena sporazuma za datum

Irska ministarka je u intervjuu sutrašnjim "Novosti" naglasila je da je ovaj sporazum od istorijskog značaja za Srbiju, Kosovo, ali i celu EU i izrazila je nadu da će pregovori sa Srbijom započeti još u junu, na kraju predsedavanja njene zemlje Unijom.

Krejton je izrazila posebno zadovoljstvo nedavnim izveštajem Evropske komisije o Srbiji.

"Ono čime smo naročito zadovoljni jeste ključni napredak koji se nedavno dogodio u dijalogu između Beograda i Prištine, koji olakšava EU. Niko nije bio siguran u rezultat, i zato smo veoma srećni zbog ovakvog ishoda", istakla je ona.

Irska ministarka je izrazila nadu da će u naredna dva meseca "i Srbija i Kosovo imati priliku da pokažu da će sporazum biti primenjen na terenu", rekavši da će posle toga biti doneta zvanična odluka o utvrđivanju datuma za početak pretprijemnih pregovora za članstvo Srbije u EU, kao i o datumu za početak pregovora za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Kosovom.

"Nadam da ćemo biti svedoci pozitivnih preporuka za obe strane, u junu, kada se očekuje da odluka bude doneta", kazala je Krejton, izrazivši uverenje da će pregovori, u slučaju pozitivne odluke za Srbiju, početi u veoma kratkom periodu, možda čak do kraja predsedavanja Irske Uniji.

"Čvrsto verujemo da su sve zemlje Zapadnog Balkana integralni deo Evrope. S njima delimo istoriju i zajedničke vrednosti. Budućnost svih ovih zemalja je u EU", istakla je Krejton na pitanje zbog čega se EU toliko angažovala oko ovog relativno malog dela Evrope, uprkos problemima koji postoje u samoj Uniji.

Izvor: B92

Pogledajte još