Matursko veče tera u dugove

Maturska ekskurzija, pripreme za prijemni, matursko veče i upis na fakultet čine da u godini kad njihova deca završavaju srednju školu roditelji grcaju u dugovima. Ako se saberu realni troškovi maturanata, posebno devojaka, koje ne žele da se odreknu ni profesionalne šminke, nadogradnje noktiju, solarijuma i sličnih ulepšavanja - roditelje završetak škole košta bar tri prosečne plate!

Na ekskurziju se po pravilu išlo u inostranstvo - Italiju ili Španiju, i to po ceni od 300 do 400 evra. Skromniji su odabrali bliže destinacije - Budimpeštu, Prag ili Beč, i roditeljima uštedeli stotinak evra.

U toku su i pripreme za upis na fakultete. U najjeftinijoj varijanti, na fakultetu, pripreme koštaju od 4.000 do skoro 140.000 dinara. Cena privatnog dvočasa je, zavisno od predmeta, 1.000 do 2.500 dinara. Za umetničke fakultete cena za jedan ekspertski čas „ide“ i do 5.500 dinara.

Kako za fakultet, devojke i mladići spremaju se intenzivno i za matursko veče. Roditelji uveliko otplaćuju rate za proslavu mature, koja košta od 3.000 pa do 7.000 dinara. A to je tek manji deo troška.

- I među učenicima i među roditeljima previše je dominantan potrošački mentalitet, pa se kupuje znatno preko mogućnosti. Roditelji moraju da nauče decu da, ako nema para, ne mora da se kupuje najskuplja haljina, pa čak ni da se putuje na ekskurziju. Gotovo je neverovatno da neko ko je na minimalcu štedi cele godine da bi skupio 50.000 dinara detetu za matursko veče. Odličan primer, koji bi trebalo da slede i ostali đaci, jeste Pirotska gimnazija. Tamo su učenici odlučili da na proslavu idu u običnim majicama, a da novac koji bi potrošili na odeću daju u humanitarne svrhe - ukazuje Ljiljana Đokić, direktorka beogradske Gimnazije „Sveti Sava“.

I PRIJEMNI TROŠAK
Čim završe srednju školu, većinu čeka prijemni i upis na fakultet. Samo da bi polagali prijemni moraće da plate između 1.000 i 12.000 dinara. A kada polože, i ako budući brucoši ostanu ispod budžetske crte, njihovi roditelji moraće da izdvoje od 30.000 do 240.000 dinara za školarinu.

U toj gimnaziji će, ipak, biti organizovana klasična proslava. Večera, muzika i bezalkoholna pića u „Metropolu“ koštaće 6.750 dinara. Tu su još i fotografije, taksi prevoz, doplata za alkohol i tradicionalan odlazak „dalje“ u provod, nakon proslave u hotelu. Za sve to biće potrebne bar još 2.000-3.000 dinara.

Prema rečima Zorice Đoković, direktorke škole „Drvoart“, najveći broj učenika ide na proslavu. Maturanti su se ove škole odlučili za „Hajat“, a cena je 6.800 dinara, uz neograničena bezalkoholna pića.

- Oko 20 odsto učenika ne ide na proslavu, ali retko kada kao razlog navedu nedostatak novca. Jer i kada neko nema da plati, imamo određeni broj besplatnih mesta, pa se organizuje da i oni idu - objašnjava direktorka „Drvoarta“.

U manjim mestima nije ovoliko skupo, pa restorani organizuju proslave po ceni već od 2.000 dinara. Značajno se razlikuju i cene haljina, cipela, nakita, odela. Ipak, iako je u Beogradu i Novom Sadu najskuplje, maturanti masovno dolaze baš tu da se obuku za proslavu ispita zrelosti.

Izvor: Novosti

Pogledajte još