Pahomije bludničio nad dečacima u Grčkoj

Ovaj klub je formiran u Vranju pod pokroviteljstvom Eparhije vranjske, piše u dokumentima koje o vladici Pahomiju godinama vode srpske bezbednosne službe.

U tim dokumentima stoji i da grčki novinar Hristos Kuzulis tvrdi da ima podatke o homoseksualnim aktivnostima Pahomija, kao i da je episkop Artemije ucenio Pahomija kompromitujućim materijalima o seksualnim skandalima, piše "Blic".

Vladika Pahomije je bio optužen za seksualno zlostavljanje četvorice bogoslova u poznatoj “aferi Pahomije”. Međutim, zbog opstrukcije suda dva slučaja su zastarela, a dva su odbačena zbog “nedostatka dokaza”. Sam vladika se branio time da je meta “velike zavere” koju protiv njega vode albanskog lobi i strane obaveštajne službe.

"Goran Arsić, svedok u “aferi Pahomije” (tužba četvoro bogoslova da ih je vladika Pahomije seksualno zlostavljao, prim. aut.), izjavio je da je novinar Kuzulis u više navrata boravio u Eparhiji vranjskoj kako bi navodno ucenio Pahomija. Ali episkop je uspeo da pridobije naklonost grčkog novinara preko L. M., kojeg je u eparhiju uputila Grčka pravoslavna crkva a koji je bio njegov 'intimni prijatelj'", navodi se u dosijeu o Pahomiju.

Pre promena 5. oktobra 2000. godine Pahomije je bio protivnik bivšeg režima.

Podržavao je SPO Vuka Draškovića, čiji su članovi bili i u upravi FK Soko. U pojedinim prilikama episkop je članove SPO koristio kao fizičko obezbeđenje.

"Pahomije je počeo i otvorenu saradnju sa pripadnicima Srpskog četničkog pokreta (koji je osnovao Vojislav Šešelj), a uz njegov blagoslov u manastiru Prohor Pčinjski tokom 1994. boravile su grupe četnika iz Niša na čelu sa Branislavom Vakićem i Trajčetom Kmetovićem", stoji u dokumentu.

Članovi SRS koji su takođe boravili u manastiru koji se nalazi sa samoj granici sa Makedonijom radi “okajavanja grehova” planirali su da se u tom manastiru napravi punkt za prikupljanje oružja koje bi se slalo u Makedoniju i delilo srpskom stanovništvu.

U dokumentima se navode i bliske veze vladike Pahomija i ruskih diplomata u Beogradu. Pre svih, vladika je prve kontakte sa Rusima ostvario 2012, i to sa atašeom za kulturu ruske ambasade Aleksandrom Konanihinom.

(Izvor: Blic - Ivana Mastilović Jasnić)

Vladika Irinej: Ne treba prejudicirati krivicu ako još nije utvrđena

Vladika bački Irinej izjavio je juče povodom objavljivanja dosijea episkopa SPC u “Blicu” da u demokratskom društvu nije normalno da se mediji pozivaju na tajna policijska dosijea protiv pojedinaca.

"Tu se radi ili o zloupotrebi ili je policija imala razloge da pojedine ljude drži u prismotri", rekao je vladika Irinej.

Na okruglom stolu o odnosima SPC i države episkop bački je dodao da ne treba prejudicirati nečiju krivicu ako još nije utvrđena. On je dodao da je velika neozbiljnost i neodgovornost svih koji su tome doprineli, a naročito novinara koji se time bave.

Pogledajte još