Iguman Sava Janjić šokiran govorima vladika

Otac Sava Janjić je na svom Tviter nalogu napisao: "Teške i preteške reči danas u BGD. zanemeo sam. Neka nas Bog sačuva".

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je tokom molebana za Kosovo, na početku skupa, rekao da se moli za upokojenje vlade i Skupštine Srbije, da im se oprosti svaki greh, voljni i nevoljni.

Na istom skupu, Umirovljeni vladika Atanasije (Jevtić) je rekao: "(Premijer Ivica) Dačić kaže da je za zemaljsku politiku, ne interesuje ga nebeska, tako je govorio i (ubijeni premijer Srbije Zoran) Đinđić, a kako je završio neka Bog sudi", rekao je Atanasije.

SDU je osudila je govor vladike Atanasija Jevtića u kome je, kako tumače u toj stranci, 'opravdao ubistvo pokojnog premijera Zorana Ðinđića i tom prilikom uputio pretnju premijeru da bi mogla da ga zadesi ista sudbina zbog toga što nastavlja da vodi politiku rešavanja kosovskog problema'.

"Pravdanjem ubistva bivšeg i pozivom na ubistvo trenutnog premijera Srbije Atanasije Jevtić ne samo da krši zakon i vređa sve razumne građane u našoj zemlji, već i otvoreno zagovara povratak u ponor Miloševićeve Srbije iz koga smo se spasili pre nešto više od jedne decenije", navodi se u saopštenju SDU.

SDU poziva državne organe da energično reaguju na ove skandalozne izjave, a SPC da se javno ogradi od umirovljenog vladike kako bi sačuvala dostojanstvo srpskog sveštenstva koje se na Kosovu vekovima borilo za svoj narod, a nije raspirivalo mržnju i podsticalo na nasilje.

Ta stranka je poručila Jevtiću "i njegovim istomišljenicima da Srbija nije uzmakla ni pred mnogo strašnijim pretnjama onih koji su atakovali na njeno dostojanstvo i slobodu od Turaka pa do nacista pa nece ni pred njim već će nastaviti da se razvija kao moderna država".

Izvor: Novi magazin.

Pogledajte još