Obradović: Srednjoškolci, Srbija je u Evropi

U Domu omladine u Beogradu, ministar Obradović i šef delegacije EU Vensan Dežer odgovarali su na pitanja nekoliko stotina učenika drugih razreda srednjih škola, u sklopu debate "Razgovarajmo o Evropi" koju je organizovo EU info centar, u sklopu obeležavanja Dana Evrope.

(old_image)

Foto: Beta

"Ponekad se u javnosti stiče utisak da Srbija nije deo Evrope i da je ulazak u Evropsku uniju u stvari uslov za ulazak u Evropu", rekao je Obradović na debati, što je prethodno rekao i novinarima u holu Doma omladine, gde je obišao štandove u sklopu Festivala kulture, obrazovanja i gradjanskog aktivizma.

Obradović je ukazao da je Srbija geografski u Evropi, da je to uvek bila a da se evrointegracije tiču odnosa Srbije sa grupom država na tom kontinentu.

U uvodnom izlaganju na debati, Obradović je rekao da članstvo u Evropskoj uniji "nije poklon" i da đaci moraju da uče kako bi se usavršavali, isto kao što, kako je ocenio, država Srbija sada uči kako da se prilagodi standardima Unije.

(old_image)

Foto: Beta

Prema njegovim rečima, ako gradjani Srbije žele da žive bolje i da Srbija ne bude peta u Evropi po starosti svog stanovništva, onda treba da ulaže više u obrazovanje i svoju ekonomiju.

Vensan Dežer je ukazao da zemlje Unije sada prilagodjavaju svoje sisteme obrazovanja novim izazovima, i da Unija "hoće više da ulaže u mlade".

Dežer je pozdravio nastojanja Srbije da i sama modernizuje svoj sistem obrazovanja, i da poveća svoja budžetska izdvajanja za taj sektor.

Šef delegacije EU je pozvao srpske srednjoškolce da se oprobaju u studiranju u zemljama Unije, i pohvalio ih je zbog dobrog znanja engleskog jezika, ali im je poručio da uče i druge jezike.

Na to se nadovezao Obradović rečima: "Ne potcenjujte naš obrazovni sistem" i ocenio da je upravo podatak o dobrim jezičkim znanjima srpskih djaka pokazatelj da kvalitet sistema postoji. Medjutim, dodao je naposletku, obrazovni sistem Srbije "ne treba ni precenjivati".

(old_image)

Foto: Beta

Govoreći u prilog kvalitetu jezičkih znanja srpskih djaka, Obradović je ukazao da se prvi strani jezik u osnovnim školama Srbije uči već od prvog razreda a drugi strani jezik od petog, dok na primer u Sloveniji, zemlji Evropske unije, učenje stranog jezika kreće tek od četvrtog razreda.

Srednjoškolci su Dežeru i Obradoviću postavljali pitanja koja su se ticala mogućnosti za usavršavanje u zemljama Unije, ali i opstanka srpskog jezika, kulture i tradicije kada Srbija postane članica te asocijacije država.

(Izvor: Beta, B92 )

Pogledajte još