NLO iznad Podgorice?

Za svetleće telo koje je u minut-dva naglo menjalo oblik i veličinu, pravce i brzinu kretanja i čitavo isijavalo jakom svetlošću, što je sve posmatralo nekoliko kolega ispred redakcije “Vijesti” i kamerom zabeležio fotoreporter Zoran Đurić, stručnjaci za astronomiju i metereologiju nemaju objašnjenje.

Astronom Igor Dajković kaže da je siguran da se ne može raditi o čvrstom telu, makar ne o onome što su saznanja današnje nauke.

“Sa pozicije moje struke odgovorno mogu da tvrdim da ovo nije astronomska pojava. Ima nepravilno kretanje, a nijedno astronomsko telo na nebu, zvezda koja je fiksna, planeta koja je fiksna ne može da ima ovakvo kretanje. Ni meteor nema takvo kretanje i kad krene, on više ne može tako menjati pravac kretanja”, tvrdi Dajković nakon što je analizirao fotografije.

On kaže da nijedno nebesko telo ne može da izazove ovakvu pojavu: “Ovakve pojave meteorolozi obično opisuju pojmom kuglastih munja. Opet i taj pojam je prilično nedefinisan i kao takav služi za razne interpretacije pa se govori da nešto što svetli može da leti i na nekoliko metara od zemlje, lebdi u jednom mestu, kreće se napred-nazad i slično”.

Dajković podseća da se iznad Švedske godinama dešava pojava slična onoj koja je preksinoć uočena iznad Podgorice: “Naučnici su to posmatrali i utvrđeno je da se kreće ogromnim brzinama i da je verovatno reč o elektricitetu. To je bilo nestalo nekoliko godina i čujem da se opet pojavilo i to se u javnosti najrazličitije interpretiralo - od vanzemaljaca, preko posetilaca iz budućnosti do duhova onostranih. Naučnici su rekli da je reč o mekom telu i elektricitetu, meteorolozi bi možda rekli da su kugličaste munje i to tako ostaje neobjašnjeno”.

Meteorolog Dušan Pavićević odbacuje mogućnost da je reč o kuglastim munjama.

“Iako nikad nisam video kugličastu ili loptastu munju, pomislio sam da je reč o njoj. Ipak, one se obično vezuju za pojavu oluje, a nje preksinoć nije bilo”, kaže Pavićević.

On je konsultovao i kolege iz Zavoda za meteorologiju i seizmologiju: “Stručnjaci Zavoda za meteorologiju i seizmologiju nesu preksinoć u Podgorici osmotrili nikavo sevanje ili grmljavinu. Još je interesantnija činjenica da nikakve munje nije registrovao ni LINET sistem, najsavremeniji evropski sistem za detekciju munja. Jedna od antena tog sistema je postavljena i u Podgorici i ona pokriva područje od oko 200 km. Vrlo je čudno da ni taj izuzetno osetljiv i precizan sistem nije ništa detektovao. Zbog toga je moguće da obrazloženje ove pojave, fenomena, treba potražiti izvan meteorologije”.

Pavićević je o neobičnoj pojavi obavestio i stručnjaka za fiziku oblaka Mlađena Ćurića, profesora na Institutu za meteorologiju na beogradskom Fizičkom fakultetu.

“I profesor Ćurić kaže da misli da nije reč o meteorološkoj pojavi”, ističe Pavićević.

Kako su piloti JNA jurili nepoznate letelice iznad Jadrana

Ovo nije prvi put da je iznad ovih prostora uočena neobična leteća pojava. Prema tvrdnjama penzionisanog generala avijacije Blagoja Grahovca, piloti JNA 1975. nedeljama su jurili ”vanzemaljce” iznad obale Jadrana, a te neidentifikovane pojave su dostizale brzinu od 2.000 kilometara na sat. Te neobične situacije opisane su u monografiji “172. avijacijski puk” grupe autora, na čelu sa generalom u penziji – pilotom Đurom Stuparom.

“Letelice su u jednom trenutku bile vidljive na radaru, da bi za sekund nestale, a mi smo ih i dalje videli golim okom. Trideset sedam godina je prošlo, a ja kao profesionalac ne mogu da objasnim poreklo ovih objekata”, ispričao je Grahovac, nekadašnji pomoćnik načelnika Generalštaba Jugoslavije za avijaciju, koji se, kako kaže, lično susreo sa NLO.

Prvi službeno opisan slučaj susreta borbenih lovaca JNA sa NLO predstavljen je u monografiji čiji je autor penzionisani general Jugoslovneskog ratnog vazduhoplovstva Zvonko Jurjević. “Lično sam pratio jedan objekat koji se kretao brzinom od oko 80 kilometara na čas, da bi za nekoliko sekundi uspeo da ubrza na 2.000 kilometara. Pobegao je u pravcu mora, ka Italiji, i nije bilo šanse da ga stignem, iako sam se i ja kretao nadzvučnom brzinom”, zapisao je Jurjević.

Agencija za kontrolu letenja neće da se oglasi

U Agenciji za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) juče nije bilo moguće zvanično proveriti da li je ta Agencija, pre dve noći, između 21 i 21.20 sati registrovala bilo kakav leteći objekat na nebu iznad Crne Gore. Iz SMATSA nisu odgovorili ni na pitanja ako je registrovan na kojoj je udaljenosti bio od zemlje, ali ni da li je u tom periodu ijedan avion sleteo na crnogorske aerodrome ili sa njih uzletio.

Bez odgovora je ostalo i pitanje do koje visine SMATSA nadzire vazdušni prostor. Prema nezvaničnim informacijama "Vijesti", u tih dvadesetak minuta, nijedan avion nije sleteo na crnogorske aerodrome, niti preleteo taj vazdušni prostor.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još