Mrkić: Nećemo ući u nervozu

Očekujem da će sledećeg meseca biti zaključen dogovor o oficirima za vezu Beograda i Prištine i da će početi da funkcioniše mehanizam “sui generis“ tipa, koji će pomoći u ubrzavanju komunikacije sa vlastima u Prištini, kaže u razgovoru za list Danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić.

Mrkić veruje da će pregovori implementacionih timova Beograda i Prištine biti uspešni i kaže da će naša strana učiniti sve da i ovi pregovori budu plodotvorni.

“Problem je izgleda u tome što prištinske vlasti misle da ćemo mi ući u nervozu i ishitreno povlačiti poteze zbog približavanja kraja juna. Vara se svako ko tako misli. Mi i sada, kao i do sada, nijednog trenutka nećemo ispuštati iz vida bilo šta što može naškoditi našim interesima“
, poručuje on.

Mrkić veruje da je posle razgovora koje je u nedelju Aleksandar Vučić vodio sa Srbima na Kosovu i Metohiji, našim sugrađanima na severu pokrajine mnogo jasnije sve u vezi sa briselskim sporazumom.

“Mislim da će se od tog dana mnogo lakše opredeljivati o tome šta je suštinski interes svih nas, a posebno našeg naroda na KiM. Olako tumačenje rezultata nastalih posle dugotrajnih napora našeg pregovaračkog tima, neodgovorno je, ne odgovara stvarnim okolnostima, i ne vodi mirnom životu i razvoju Srba na KiM“, ocenjuje ministar.

On ipak poručuje da Vlada neće nikoga prisiljavati. “Ali pošto su oni (Srbi sa KiM) neraskidivi deo našega tkiva, ubeđen sam da će uskoro početi da rezonuju u svom i ukupnom interesu i da ćemo zajednički, po ko zna koji put, isplivati na površinu. Srpski narod je uvek bio neporažen kad je bio jedinstven i verujem da će to biti i ovog puta“, kaže Mrkić.

Šef diplomatije Srbije veruje da će naša zemlja do kraja juna dobiti datum o početku pregovora o pristupanju Evropskoj uniji. “Važno je da svako ko posmatra naš napor da dođe do realizacije prvog sporazuma sa Prištinom, uviđa našu dobru volju i vrlo odgovorno ponašanje. Suprotnoj strani mi ne možemo diktirati recipročno ponašanje“, kaže Mrkić.

Prema njegovim rečima, već uveliko se radi na formiranju tima koji će pregovarati sa EU po otvaranju pregovora za članstvo. “U tome su prevashodno angažovani potpredsednica Vlade Suzana Grubješić, direktor Kancelarije za evropske integracije Milan Pajević, ali i moje ministarstvo. Dočekaćemo spremni odluku o otpočinjanju pregovora sa EU“, uveren je Mrkić.

(Izvor: Danas, B92 )

Pogledajte još