Mrkić dao pasoš trgovcu oružjem

Tešić, vlasnik firme “Temeks”, 2004. je stavljen na crnu listu Ujedinjenih nacija zbog toga što je kršio sankcije za izvoz naoružanja u Liberiju. O njegovim poslovima vezanim za trgovinu oružjem u nekim od najvećih ratnih žarišta na svetu, osim medija u regionu, pisao je i Vikiliks. I pored toga, Tešić je nedavno dobio diplomatski pasoš.

- Mrkić je iskoristio sve diplomatske kapacitete kako bi Tešić bio skinut s liste UN, pa nikog u Ministarstvu nije začudilo kada mu je dao pasoš. Inače u tom pasošu, u odeljku “zvanje”, stoji da je Tešić savetnik - otkriva izvor “Blica”.

Tešićeva ćerka zaposlena u MSP
Danijela, ćerka Slobodana Tešića, zaposlena je u Ministarstvu spoljnih poslova, u Odeljenju za susedne zemlje gde je pokrivala Bosnu i Hercegovinu. U MSP je došla 2012. godine sa Andrićevog venca gde je kratko bila u spoljnopolitičkom timu Tomislava Nikolića. Pre svega toga, radila je u Ministarstvu spoljnih poslova BiH. Trenutno je na porodiljskom odsustvu.

Zanimljivo je da je jedan od advokata koji je učestvovao u Tešićevom skidanju sa crne liste UN sin ministra Ivana Mrkića - Mirko Mrkić.

- Mirko Mrkić je jedan od dvojice advokata koji su pokrenuli priču za delistiranje Tešića sa UN liste zabrane putovanja. Početkom oktobra 2013. formirana je interresorna grupa koja se bavila istim poslom, a definitivno je skinut sa liste decembra 2013. godine - navodi sagovornik našeg lista.

Tešić je blizak s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, a svojevremeno je bio i finansijer SNS. Zauzvrat, njegova ćerka Danijela je uoči izbora 2012. bila 96. na izbornoj listi naprednjaka.

U Ministarstvu spoljnih poslova, pre nego što ga je preuzeo Ivica Dačić, nisu želeli da odgovore na pitanja “Blica” da li je i s kojim obrazloženjem Mrkić uručio diplomatski pasoš Tešiću, kao i da li je Mirko Mrkić bio jedan od advokata koji je učestvovao u skidanju biznismena sa crne liste UN.

(old_image)
Foto: Screenshot

Vikiliks o Tešiću
U poverljivoj američkoj diplomatskoj prepisci, koju je svojevremeno objavio Vikiliks, navedeno je da je 2009. godine Tešić prodao oružje Liberiji, a spominjan je u izveštajima UN kao osoba čija je firma kršila sankcije prodaje oružja Iraku i Liberiji. U tim izveštajima UN Tešić se pominje i u vezi s malverzacijama oko izvoza oružja kragujevačke “Zastave” u Nigeriju.

Američki „Vašington post“ objavio je u oktobru 2002. godine da je Tešićevo preduzeće “Temeks” učestvovalo u izradi krstarećih projektila za Irak.

Blic

Pogledajte još