Grubješić: Pregovori sa EU ubrzavaju reforme

"Već 20 godina je prošlo od kada su nastali kriterijumi iz Kopenhagena koji su, u stvari, drugo ime za reforme. Ako merimo koliko je za ovih 20 godina Srbija ispunila tih kriterijuma, ne možemo da budemo zadovoljni", rekla je Grubješić na konferenciji "20 godina koje su promenile Evropu: Kopenhaški kriterijumi i proširenje EU".

Na konferenciji učestvuju i evropski komesar za proširenje Štefan File, šef diplomatije Slovačke Miroslav Lajčak, danski ministar evropskih poslova Nikolaj Vamen i ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Poposki.

Grubješić je istakla da je neophodno da se Srbija konačno okrene unutrašnjim reformama koje će doneti boljitak gradjanima, navedeno je u saopštenju kabineta potpredsednice Vlade Srbije.

Ona je navela i da će, otpočinjanjem pregovora o članstvu sa EU, Srbija svim investitorima, koji su joj preko potrebni, poslati poruku da je zemlja koja je na putu da uspostavi vladavinu prava, nezavisno i nekorumpirano pravosudje, stabilnost i dobro poslovno okruženje.

"Vreme je da od Srbije napravimo normalnu, modernu, pristojnu i uredjenu evropsku zemlju i da se pridružimo ovom klubu koji proslavlja 20 godina postojanja"
, kazala je Grubješić i dodala da je vreme da "srpsko društvo krene u modernizaciju".

Grubješić je ocenila i da je krajnje vreme da unutrašnje reforme izbiju na prvo mesto, jer će, kako je rekla, Srbija samo tako izaći iz "začaranog kruga krize i neizvesnosti".

"Strukturne reforme i ozbiljne investicije jedino su rešenje za naše najveće probleme - nezaposlenost i nizak životni standard. A kada počnu pregovori, Srbija više neće biti sama, već će imati 28 saveznika u reformama", poručila je Grubješić.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još