Inteligencija ljudi u poslednjih 200 godina opala

Oni tvrde da naše usporenje refleksa navodi na zaključak da smo manje inteligentni od naših predaka, sa gubitkom od 1.23 IQ poena po deceniji ili 14 poena od 1800. godine.

Iako je prosečan čovek u 1889. godini imao vreme reakcije od 183 milisekunde, ta brzina se danas znatno usporila i iznosi 253 milisekunde.

Istraživači su otkrili da se ista stvar dešava i sa ženama čija je brzina porasla sa 188 na 261 milisekundu u istom periodu.

Tim naučnika sa Univerziteta Umea iz Švedske i Univerziteta u Amsterdamu izjavio je da je IQ odličan u predviđanju poslovne efikasnosti neke osobe a one sa većom inteligencijom su produktivnije i kreativnije.

Naučnici međutim, nisu mogli da direktno porede moderan IQ sa onim ranijih generacija zbog njihovog ograničenog pristupa obrazovanju, pravilnoj ishrani i higijeni – koji poboljšavaju rezultate modernih ljudi.

Ovi rezultati tri puta su veći od početnih predviđanja.

Ovo su zaista intrigantni rezultati koji opovrgava naše mišljenje da smo postali znatno pametniji od prethodnih generacija. Vreme reakcije predstavlja pravu meru sa poprilično velikom korelacijom kada je IQ u pitanju tako da su ovo alarmantna otkrića koja zahtevaju dalje istraživanje“, izjavio je dr Džejms Tompson, član Britanskog psihološkog društva.

Izvor: Dailymail/B92

Pogledajte još