Pomor ribe u blizini Inđije

Već nekoliko dana, meštani sela Jarkovci u blizini Inđije suočeni su sa pomorom ribe babuške u jezeru nadomak sela.

U Ribolovačkom savezu Vojvodine tvrde da sve drže pod kontrolom i da situacija nije alarmantna koliko to tvrde u mesnoj zajednici.

Umesto da plivaju, babuške od pre nekoliko dana plutaju jezerom kod Jarkovca. Ima ih na površini, ali i među trskom. Prema rečima meštana Jarkovca, inspekcija je izašla na teren i odradila svoj posao, ali niko ne reaguje. Takođe, tvrde i da su u pitanju tone i tone uginule ribe.

Oni koji gazduju ovim jezerom, a to su ljudi iz Ribolovačkog saveza Vojvodine, kažu da nije u pitanju bolest babuške, već je na delu jedna, prema njihovim rečima, sasvim prirodna pojava.

Dušan Jovanović iz Ribolovačkog saveza Vojvodine objašnjava da ribe, kada izađu iz zimskog mirovanja, čeka izuzetan napor, da se dodatno iscrpe tokom mresta, a da na pomor utiče i nagli porast temperature.

Pored toga što nisu saglasni oko količine, nadležni u mesnoj zajednici i čelnici Ribolovačkog saveza Vojvodine iznose potpuno različite činjenice i kada je u pitanju uklanjanje pomrle ribe iz ovog jezera.

Dok u mesnoj zajednici tvrde da oni koji gazduju jezerom ne uklanjaju mrtvu ribu, u Ribolovačkom savezu odbacuju takve navode.

Dobra vest je da pomor ribe najverovatnije nije izazvao ljudski faktor jer na ovom mestu navodno nema veštačkih zagađivača jezera.

Međutim, ni u Pokrajinskom sekretarijatu za elkogiju, ali ni u Sekretarijatu za vodoprivredu B92 nije uspeo da sazna šta se tačno dešava, jer se njihove nadležnosti ovde, kao i u mnogim drugim slučajevima, prepliću.

Izvor: B92

Pogledajte još