Bela kuća objavila mejlove o napadu na Bengazi, CIA uklanjala podatke o Al Kaidi

Američki predsednik Barak Obama bori se sa optužbama republikanaca da su njegovi saradnici, zabrinuti zbog eventualne štete za njegovu reizbornu kampanju, sveli na minimum ideju da je napad bio organizovana akcija terorista, prenela je agencija AFP.

(old_image)

U tom napadu, 11. septembra prošle godine, ubijeni su američki ambasador Kris Stivens i još trojica Amerikanaca. Prvobitno, Bela kuća je u javnosti zastupala stanovište da je napad spontana akcija demonstranata, a ne organizovanih ekstremista u Libiji.

U tom dokumentu izneti su detalji žestoke debate između visokih američkih zvaničnika u nekoliko agencija o tome kako da u javnosti označe napad i šta je uzrok napada.

(old_image)

Na osnovu obelodanjenih mejlova zaključuje se da je CIA, a ne visoki zvaničnici Bele kuće i Stejt departmenta, imala glavnu ulogu u tome da se izostave ključne informacije o eventualnoj akciji terorista.

Zamenik direktora CIA Majkl Morel je, takođe, uklanjao delove teksta koji su sadržali informacije o Al Kaidi i ekstremistima u Libiji povezanim s Al Kaidom.

Izvor: Blic

Pogledajte još