Novosadski sajam: Kombajn skuplji od ferarija

Novi Sad će, do kraja nedelje, biti „prestonica poljoprivrede“, ne samo Srbije, već i celog regiona. Na štandovima Međunarodnog poljoprivrednog sajma, koji se održava jubilarni 80. put, u nedelju je bilo - kao u košnici. „Porodični dan“, koji se organizuje prvi put, a celoj porodici omogućuje ulazak po ceni samo jedne ulaznice, posetioci su maksimalno iskoristli. Redovi za karte mereni su desetinama metara.

A posetioci su imali, zaista, šta i da vide: najmodernija tehnologija prikazana je na hiljadama najrazličitijih poljopvrednih mašina. Tu je, takođe, i izložba stoke, na kojoj su uzgajivači predstavili više od hiljadu grla, probranih rasa.

- Sajam se ne propušta - kaže vremešni Mirko Stojković, poljoprivrednik iz Kosjerića, koji je „zaobišao“ postavku u halama, i požurio da vidi „žive eksponate“. - I sam gajim goveda, tako da volim, na samom početku, da vidim izložene primerke i da porazgovaram sa kolegama koji ih izlažu. Kasnije, na red dođu i mašine na otvorenom, a onda, pri kraju dana, obilazim i sajamske hale.

(old_image)

A na izložbi stoke, zaista ima šta da se vidi - 200 goveda, 120 konja, 400 ovaca, 250 svinja, 100 koza, i isto toliko komada sitne žiine...

Među mašinama, najskuplje su one za vađenje šećerne repe. Kako stvari stoje, ove godine „mrtvu trku“ vode kombajni marke „holmer“ i oni marke „ropa“, sa cenom od oko pola miliona evra, što je skuplje i od najbržih trkačkih automobila. Na štandu „Profiagrara“, uvoznika „rope“, objašnjavaju da je njihov kombajn poslednja reč tehnike.

Najmoćniji traktor na Sajmu, od čak 446 konjskih snaga, prikazan je na štandu kompanije „Triumf mašineri“. Ovaj džin među traktorima, kako objašnjava Vladimir Letić, marke je „kejs švajger“, i dnevno može da zaore čak 300 hektara.

Izvor: Novosti

Pogledajte još