Stručnjaci podeljeni po pitanju bankrota Srbije

Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov izjavio je danas da postoji stvaran rizik od bankrota javnih finansija u Srbiji, dok ekonomista Miroslav Zdravković kaže da država nikako nije pred bankrotom s obzirom da na računima ima više od 260 milijardi dinara i da može da servisira dugove.

Altiparmakov je rekao u emisiji Stav televizije Prva da je studija MMF-a sa podacima o tranzicionim zemljama u razvoju, od Drugog svetskog rata do sada, pokazala da je veći broj zemalja u razvoju čiji su dugovi, kao sada u Srbiji, dostigli 60 odsto bruto domaćeg proizvoda bankrotirao na ovaj ili onaj način, dok je mali broj njih uspeo da izbegne bankrot.

- Rizik od bankrota javnih finansija je veoma stvaran i realan - istakao je on.

Altiparmakov je kazao da se problem u reformama javnih finansija akumulira posebno od 2006. godine, kao i u prethodnih 13 godina, jer se u tranziciji troši više nego što se proizvodi.

Srbija je, kako je rekao, od 2008. od najmanje zaduženih zemalja u regionu stigla na drugo mesto odmah posle Madjarske i taj trend će pre ili kasnije postati neizdrživ.

On je naglasio da zbog svega toga potrošnja u društvu mora da se uskladiti sa tim problemom i opet zatražio zamrzavanje plata i penzija u javnom sektoru.

- Srbija za plate i penzije u javnom sektoru je negativan rekorder u Evropi po izdvajanju BDP - a . Privatna ekonomija, koja mora da bude motor razvoja privrede, ne može da izdrži ovakav javni sektor i zato je neminovnost da se zamrznu plate i penzije - rekao je Altiparmakov.

(old_image)

Zdravković: Povećanje poreza vodi u "grčki scenario"

Glavni urednik portala Makroekonomija i ekonomista Miroslav Zdravković je, sa druge strane, ocenio da Srbija nije ni sada pred bankrotom, kao što nije bila ni prošle godine, kada je počela priča o tome.

Zdravković je rekao da Srbija sa 260 milijardi na računima, u odnosu na ranijih 140, ima manji rizik od bankrota, kao i da sa tim novcem može da prevremeno vraća dugove i finansira deficit.

On je kazao da parola: biće bankrot - povećajmo poreze nije dobar i da je njegov stav suprotan, jer povećanje poreza znači pad privredne aktivnosti i "grčki scenario". Zdravković je ocenio da Ministarstvo finansija savršeno kontroliše javne finansije i da je tu "za čistu peticu".

Fiskalni savet: Javne finansije u lošem stanju

Fiskalni savet je ranije saopštio da su javne finansije u Srbiji u vrlo lošoj poziciji i da je neophodno što ranije usvojiti rebalans budžeta, koji će morati da sadrži i mere za kontrolu penzija i plata u javnom sektoru.

Fiskalni deficit će u 2013. umesto planiranih 3,6 odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP) premašiti 5,5 odsto BDP-a, dok je javni dug već iznad 60 odsto, a nastaviće da raste tokom ove i u narednoj godini, kažu u Fiskalnom savetu.

Izvor: BLIC

Pogledajte još