Uhapšen i deseti osumnjičeni za ubistvo britanskog vojnika

Muškarac star 50 godina pritvoren je u Velingu, istočno od Londona, zbog sumnje da je povezan s planovima za ubistvo vojnika, saopštila je policija ne navodeći druge detalje o identitetu osumnjičenog.

Ubistvo vojnika je u Velikoj Britaniji podstaklo talas antimuslimanske retorike, a policija i aktivisti navode da je povećan broj zločina iz mržnje. Oko 1.000 pristalica ekstremne desnice danas je protestovalo zbog ubistva vojnika u centru Londona gde su se sukobili s antifašističkim demonstrantima.

Policija je već privela devet ljudi, među kojima i dvojicu glavnih osumnjičenih koji su u sredu ranjeni u vatrenom obračunu s policijom na mestu ubistva. Majkl Adeboladžo (28) i Majkl Adebovale (22) su pod stražom u londonskoj bolnici.

Očevici kažu da je vojnik Li Rigbi koji je bio u Avganistanu, hodao blizu svoje kasarne u jugoistočnom delu Londona kada ga je pregazilo vozilo, a potom je više puta uboden nožem i satarom.

Adeboladžo je u poruci snimljenoj mobilnim telefonom držeći u ruci okrvavljena oruđa upozorio na novo nasilje.

Kenijski zvaničnici su potvrdili da je uhapšen u toj zemlji 2010. s još pet ljudi blizu Somalije, a policija veruje da je nameravao da sarađuje sa somalijskom ekstremističkom grupom al-Šabab.

Izvor: BLIC, Beta

Pogledajte još