Hrvatska: Marš za bračnu jednakost

Skup, koji je protekao mirno, obezbeđivalo je nekoliko desetina pripadnika specijalne policije, znatno manje nego gej paradu.

Koordinatorka udruženja Kontra Sanja Jurak za B92 kaže da je cilj marša da se ukaže na kršenje ljudskih prava lezbejki, gej i biseksualnih osoba, odnosno onih koji žive u istopolnim zajednicama.

"Ono što se događa je to da jedna inicijativa koja potiče od Crkve, masovno je mobilizovala ljude protiv prava istopolnih parova na zaštitu njihovog porodičnog života. Ono što je u stvarno u Hrvatskoj je da istopolni parovi nemaju zaštitu porodičnog života kakvu uživaju heteoseksualni parovi. I mi smo organizovali jednu akciju kojom smo želeli od vlade da konačno, osim što su prepoznali da se radi o ljudskim pravima, da pokrenu i konkretne akcije vezane za poboljšanje zakonske zaštite istopolnih brakova", kaže Jurak za Radio B92.

Organizatori inicijative "U ime porodice" kažu da su skupili milion potpisa za referenduma o tome da se brak definiše isključivo kao zajednica muškarca i žene.

Srbija priprema teren da reguliše status LGBT zajednice, a 4. juna će biti predstavljen model zakona o registrovanim istopolnim zajednicama, pišu Novosti.

Izvor: b92

Pogledajte još