Srbija planira da legalizuje gej zajednicu!?

U Srbiji se priprema teren kako bi se partnerima istog pola, koji žive zajedno, omogućilo da pravno regulišu odnos. Među paragrafima zasad nema pitanja oko usvajanja i vaspitanja dece, pišu "Večernje novosti".

Model zakona bi istopolnim partnerima koji žive u višegodišnjoj zajednici omogućio da nasleđuju nekretnine, da u slučaju smrti uživaju penziju ili neku socijalnu pomoć dotadašnjeg partnera, da mogu jedni druge da posećuju u bolnici kao članovi najuže porodice. Uslov za to biće uvođenje u jedinstveni registar, koji bi vodili matičari.

Ovaj model pripremio je Centar za unapređenje pravnih studija, a kancelarija za ljudska i manjinska prava pozvala je na javnu raspravu i predstavnike Ministarstava pravde, rada, zapošljavanja i socijalne politike, kao i LGBT organizacije. Autori navode da "zakon nije uvertira ka izjednačavanju brakova".

Gej i strejt brakovi se sa ovakvim Ustavom ne mogu izjednačiti

(old_image)

Predloženim propisom samo poštuju odredbe drugih zakona koji zabranjuju bilo kakvu vrstu diskriminacije

Protivnici tvrde da će pažljivo pratiti da se među odredbama nešto ne "provuče".

"Ovo su samo moguća zakonska rešenja, čiji je cilj da se pravno reguliše status ljudi istog pola koji žive u zajednici. Videćemo hoće li odredbe moći da se "ugrade" u postojeći zakon ili će se doneti poseban, pa smo zato i pozvali ljude iz ministarstava. U svakom slučaju, nema prepreka da se ovakva rešenja donesu, jer ne potiru ono što piše u Ustavu - da je brak između muškarca i žene", kaže Suzana Paunović, direktor Kancelarije za ljudska prava.

I Saša Gajin iz Centra za unapređenje pravnih studija tvrdi da se predloženim propisom samo poštuju odredbe drugih zakona koji zabranjuju bilo kakvu vrstu diskriminacije:

"Na primer, nezasposlenom partneru bilo bi omogućeno da preko drugog koji je u radnom odnosu dobije zdravstvenu knjižicu. Suština je da se pravno regulišu odnosi dva lica. A dok je Ustav ovakav, brakovi se ne mogu izjednačiti"
, kaže Gajin.

Izvor: BLIC

Pogledajte još